23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie, declin economic de 8% prognozat pentru 2020

Marea Britanie, declin economic de 8% prognozat pentru 2020

După ce cifrele oficiale au arătat că economia Marii Britanii s-a contractat cu o valoare record, de 20,4% în luna aprilie a acestui an, ducând țara în zona celei mai grave recesiuni din ultimele secole, EY Item Club a fost solicitat să producă primul său raport intermediar între două obișnuite actualizări trimestriale pentru a confirma valorile descreșterii economice.
EY Item Club este un cunoscut grup britanic de analiză și prognoză economică, fondat în 1977 și sponsorizată de Ernst & Young, o la fel de cunoscută firmă de consultanță financiară și de afaceri. EY Item Club produce de regulă prognoze trimestriale economice pentru Marea Britanie, analizele fiind în mod frecvent preluate și menționate în presa din Regatul Unit.
Mark Gregory, economistul principal al EY Item Club, a declarat că perioada prezentă este una extrem de provocatoare pentru companiile din Marea Britanie, prognoza economică devenind în aceste condiții extrem de dificilă. Specialiștii economici au făcut ajustări semnificative la nivelul așteptărilor privind comportamentul PIB-ului Marii Britanii, comparativ cu anticipările asumate, în baza datelor economice, în urmă cu doar șase săptămâni.
În aprilie, economiștii EY Item Club, care este singura organizație neguvernamentală ce previzionează prin utilizarea modelelor economice ale Trezorerie britanice, a prezis o scădere a producției de 6,8% pentru 2020, dar a rectificat zilele trecute această cifră la 8%. De asemenea, specialiștii EY au crescut dimensiunea contracției preconizate în al doilea trimestru al acestui an de la 13% la 15%.
În același timp, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a prognozat faptul că economia Regatului Unit va fi afectată de recesiune mai mult decât oricare altă țară dezvoltată, întrucât întreprinderile britanice se luptă pentru a se recupera după pandemie. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică PIB-ul Marii Britanii are toate șansele să se contracte cu cel puțin 11,5% în 2020, procentul putând ajunge chiar și la 14%, în condițiile în care un nou val pandemic va lovi Regatul Unit, impunând reintroducerea restricțiilor sociale.

Scăderea consumului, dublată de scăderea investițiilor și criza locurilor de muncă

Raportul EY avertizează, de asemenea, că în ansamblul lor, cheltuielile consumatorilor ar putea scădea cu 17% în al doilea trimestru – și cu 8,7% pe parcursul anului 2020, per ansamblu – înainte de un așteptat reviriment ce ar urma să se producă abia în 2021. Mai mult decât, pe perioada acestui an Marea Britanie s-ar putea confrunta și cu un șomaj acut, criza locurilor de muncă, pricinuită atât de închiderea unor agenți economici cât și de limitările din domeniul transporturilor aeriene, determinând comparații cu prăbușirea industriei miniere de cărbune în anii ’80. „Mulți oameni și-au pierdut locul de muncă, în ciuda măsurilor de sprijin ale guvernului”, a declarat Howard Archer, consilierul economic principal al EY Item Club, adăugând că acest lucru va avea inevitabil un efect asupra redresării economiei.
EY Item Club a prognozat, de asemenea, că investițiile totale în Marea Britanie vor scădea cu 13,7% în 2020, un raport separat al unui alt grup de lucru în probleme economice, Fundația Social Market (SMF), identificând reforma pensiilor ca o modalitate de finanțare a unui reviriment cât mai natural.
SMF susține că miniștrii ar trebui să încurajeze fondurile de pensii din Marea Britanie să alcătuiască, împreună, un super fond capabil să investească sume mari în proiecte pe termen lung, precum construirea de drumuri și rețele de comunicații, oferind exemplul Australiei și Canadei, țări în care astfel de fonduri au livrat cu succes investiții majore în infrastructură.

Cele mai citite

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...

Cum să alegi o florărie online de încredere și să te bucuri de servicii de calitate 

În lumea digitală de astăzi, alegerea unei florării online de încredere poate fi o provocare. Cu o mulțime de opțiuni disponibile, cum vei putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă