14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalFOTO 100 de ani de la naufragiul Titanicului

FOTO 100 de ani de la naufragiul Titanicului

În luna aprilie canalul National Geographic  şi revista cu acelaşi nume dedică un proiect dezvoltat pe multiple platforme  comemorării a 100 de ani de la scufundarea Titanicului. Proiectul „Centenar Titanic” va cuprinde trei documentare, un articol de revistă şi un grupaj de cărţi.

Principalele componente ale proiectului sunt reprezentate de trei noi documentare avându-i ca protagonişti pe exploratorul Robert Ballard,  pe regizorul James Cameron şi pe istoricul Tim Maltin.


„Titanic”, acum şi în varianta animată

Primul dintre ele va fi difuzat duminică, 8 aprilie, de la ora 20.00. Acesta este „Titanic: Concluzia cu James Cameron”. Regizorul premiat cu Oscar pentru faimosul film „Titanic” cu Kate Winslet şi Leonardo DiCaprio conduce o anchetă completă a tragediei, implicându-i pe cei mai importanţi experţi ai lumii în Titanic pentru a găsi, în sfârşit,  răspunsul la o serie de întrebări, printre care: „Cum a fost distrus exact pachebotul?” şi „De ce o secţiune a navei se afla atât de departe de restul epavei?”.  Cameron, care este la rândul său explorator, adună laolaltă într-un documentar de două ore mai mulţi specialişti pentru a dezlega o enigmă veche de o sută de ani. Ingineri, constructori de nave, artişti şi istorici vor încerca să descifreze misterele încă nesoluţionate privitoare la cauzele şi modul în care nava „nescufundabilă” s-a scufundat. Analizând imaginile subacvatice realizate de James Cameron pe parcursul a mai bine de 30 de scufundări la epavă, rapoartele istorice şi scenele din filmul lui Cameron, echipa îşi foloseşte experienţa pentru a determina modul în care nava a fost distrusă. Pornind analiza de la rezultatele observate pe epava de pe fundul oceanului şi utilizând un model de testare inedit, precum şi animaţie computerizată (creată sub supravegherea lui Cameron de compania care a executat grafica pentru „Avatar”), experţii realizează o imagine exactă a modului în care nava a fost distrusă şi a motivelor pentru care resturile sale sunt împrăştiate.

Cel de-al doilea documentar este programat a doua zi, pe 9 aprilie, şi este intitulat „Bob Ballard: Înapoi pe Titanic”. Renumitul explorator care a descoperit epava Titanicului reface traseul celor care au pornit în acea croazieră fatidică. La 100 de ani de când Titanicul şi-a aflat tragicul sfârşit în apele îngheţate ale Atlanticului, vasul are azi de înfruntat un nou pericol: interesul uriaş manifestat de vânătorii de comori şi de turişti. Exploratorul rezident Bob Ballard – omul care a descoperit epava – are acum o nouă misiune, aceea de a proteja situl subacvatic unde se odihneşte Titanicul. Acest documentar special reconstituie „viaţa” pachebotului înainte de scufundare,  examinează planurile originale  ale constructorilor care nu au fost filmate niciodată până acum şi dezvăluie poveştile neştiute ale eroilor Titanicului, precum şi istoria nescrisă a viitorului său. Examinând latura umană a tragediei, Ballard îi cunoaşte pe urmaşii celor din Guarantee Group – nouă bărbaţi care au construit magnifica navă cu propriile mâini şi şi-au pierdut vieţile încercând s-o salveze.

Răspunsuri la întrebări vechi de o sută de ani

„Titanic: Cazul se închide” este ultimul documentar din acest calup şi poate fi urmărit marţi, 10 aprilie, de la ora 20.00. Acesta prezintă o teorie nouă şi revoluţionară formulată de istoricul şi autorul Tim Maltin, care răspunde unuia dintre cele mai mari mistere ce înconjoară Titanicul: cum au putut doi mateloţi cu experienţă să rateze un uriaş aisberg aflat chiar înaintea vasului,  un obstacol uşor de observat într-o noapte senină, sub o pătură de stele neobişnuit de strălucitoare?  Acum 100 de ani, Titanicul, construit ca o navă de luptă, străbătea ape calme în mijlocul Atlanticului de Nord, într-o noapte senină, cu cel mai bun căpitan al acelor vremuri şi un echipaj excelent pregătit la bord. Şi totuşi, cel mai luxos pachebot al lumii şi-a găsit sfârşitul în acea noapte rece. În urma sa dăinuie unul dintre cele mai mari mistere ale lumii: cum a fost posibilă o astfel de tragedie?  Şi de ce un vapor cu aburi aflat în apropiere nu a intervenit în ajutorul Titanicului? Maltin crede că a descoperit răspunsurile. Se pare că Titanicul a navigat într-o zonă cu o combinaţie rară de condiţii atmosferice, care au fost, în cele din urmă, răspunzătoare pentru derutarea marinarilor.  

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă