Bernd Riegert
Politicienii italieni îลi respectฤ rar promisiunile fฤcute în campania electoralฤ. Odatฤ ajunลi la putere, adesea ei nu sunt preocupaลฃi decât de propriile avantaje. Acestea au fost, mai mult sau mai puลฃin, regulile de fier ale vieลฃii politice din Italia. Acum, populiลtii naลฃionaliลti de la extrema dreaptฤ ลi cei mai degrabฤ de stânga au câลtigat alegerile ลi se aflฤ la putere.
Ei promit o schimbare istoricฤ, o revoluลฃie ลi preocupare realฤ pentru binele cetฤลฃenilor. Oare nu mai sunt valabile regulile de fier de odinioarฤ? Sau noua coaliลฃie, lipsitฤ de experienลฃฤ, dar foarte încrezฤtoare în forลฃele proprii, va da uitฤrii relativ rapid prevederile ambiลฃioase, dar ลi periculoase, ale programului de guvernare, pentru a se concentra pe conservarea propriei puteri? Chiar dacฤ sunฤ straniu, ar fi de dorit, în interesul Italiei ลi al UE, ca regulile de fier de odinioarฤ sฤ redevinฤ operante, iar revoluลฃia naลฃionalistฤ sฤ eลueze.
Un premier de paie
Premierul necunoscut, un specialist în drept administrativ, va avea, sฤ sperฤm, grijฤ ca intenลฃiile cele mai radicale ale populiลtilor sฤ nu se materializeze. Dacฤ profesorul Giuseppe Conte nu va reuลi sฤ evolueze pe muchia ascuลฃitฤ a compromisului între extreme, va fi rapid schimbat.
Liderii miลcฤrii de protest „5 Stele“ ลi ai naลฃionaliลtilor formaลฃiunii „Lega“ le-au promis simpatizanลฃilor mฤsuri uluitoare: reducerea impozitelor, protecลฃie socialฤ extinsฤ, reducerea vârstei de pensionare, norme UE mai favorabile, creลtere economicฤ ลi reducerea birocraลฃiei, parte din promisiuni urmând a fi finanลฃate prin noi datorii. Cei doi lideri de partid, Di Maio, reprezentând „5 Stele“, ลi Salvini, reprezentând „Lega“, vor încerca sฤ-l transforme pe premier într-o marionetฤ, într-un paravan, în dosul cฤruia sฤ se desfฤลoare jocurile populiste de putere.
Frazele goale nu ลฃin loc de program
„Italia mai întâi!“ este strigฤtul de luptฤ, care sunฤ a gol, al noilor potentaลฃi de la Roma. Acest strigฤt înfioreazฤ orice pro-european preocupat de menลฃinerea unui echilibru. Dacฤ fiecare ลฃarฤ reclamฤ acelaลi lucru pentru sine, din solidaritatea reciprocฤ a popoarelor nu mai rฤmâne mare lucru. „Nimeni nu trebuie sฤ se teamฤ de noi“, a declarat extremistul de dreapta Matteo Salvini. Dar teama este mai mult decât întemeiatฤ. Viitorul UE este ameninลฃat fiindcฤ populiลtii ar putea rapid sฤ destabilizeze zona euro printr-o politicฤ fiscalฤ iresponsabilฤ.
„Italia nu este Grecia“, afirmฤ partenerii de coaliลฃie de la Roma. Aลa este. Italia, ลฃarฤ fondatoare a UE, este mult mai mare decât Grecia, dar ลi datoriile ei sunt pe mฤsurฤ. A-i scฤpa ลi pe italieni din aceastฤ capcanฤ cu ajutorul unei umbrele europene de salvare este aproape imposibil.
În campania electoralฤ, populiลtii au prezentat moneda euro ลi mฤsurile impuse de „comisarii germani ai economisirii“ drept sursฤ a tuturor relelor. ลi nu e exclus cฤ vor miza voit pe o crizฤ financiarฤ pentru a scฤpa de moneda euro. Italia ar putea introduce peste noapte o monedฤ paralelฤ pentru a se catapulta din zona euro. Pieลฃele financiare vor sฤ-i ignore pur ลi simplu pe populiลti. Banca Centralฤ Europeanฤ (BCE) pompeazฤ în continuare capital pe piaลฃa italianฤ ลi pe piaลฃa altor state cu dificultฤลฃi, astfel cฤ acestea au spatele acoperit. Dar rฤmâne de vฤzut cât timp va mai decurge totul bine. Cel târziu atunci când BCE va majora dobânda de referinลฃฤ Italia se va confrunta cu mari dificultฤลฃi.
Panica nu ajutฤ
În politica de migraลฃie ลi azil, „Lega“ naลฃionalistฤ vrea sฤ anuleze toate deciziile UE. Un sistem raลฃional de redistribuire a imigranลฃilor este astfel amânat la calendele greceลti. „Lega“ nu are alte idei în afara închiderii graniลฃelor ลi expulzฤrii strฤinilor. Oare nu este aceasta o perspectivฤ înfricoลฤtoare? Promisiunea lui Matteo Salvini pare deลartฤ. El a afirmat cฤ Italia se va transforma ลi va încerca sฤ transforme ลi UE. Va putea UE sฤ vinฤ în întâmpinarea acestor radicali? Are voie s-o facฤ?
În orice caz, UE nu are voie sฤ reacลฃioneze cuprinsฤ de panicฤ. Atacurile nervoase, de tipul celui lansat de ministrul francez al Finanลฃelor la finele sฤptฤmânii trecute, au un efect mai degrabฤ contrar. Italienii sunt foarte iritaลฃi când sunt criticaลฃi din strฤinฤtate. Toลฃi, nu doar populiลtii. ลi aceasta este o regulฤ de fier a politicii italiene.
Acest comentariu a fost publicat iniศial pe dw.com/ro.