Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Denumirea Macedoniei, mărul discordiei între Atena şi Skopje, la un pas de a fi clarificată

Primarii Atenei, Yiorgos Kaminis, şi Skopje, Petre Şilegov, şi-au exprimat vineri în capitala greacă sprijinul lor pentru o soluţionare a disputei bilaterale privind numele Macedoniei, relatează AFP.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 09.02.2018 - 18:01

"Suntem de acord cu privire la necesitatea de a ajunge la o soluţionare justă şi durabilă" a disputei dintre cele două ţări ce durează mai bine de un sfert de secol, a declarat primarul de centru-stânga al Atenei la sfârşitul unei întâlniri cu omologul său care conduce primăria capitalei macedonene.

Invitat de Kaminis la mai puţin de o săptămână după manifestaţia uriaşă desfăşurată duminică la Atena a adversarilor oricărei partajări a numelui Macedoniei cu statul vecin, social-democratul Petre Şilegov s-a referit la rândul său la "puternica voinţă comună de a întări legăturile de prietenie" dintre cele două capitale.

"Nu noi suntem cei care negociază", dar "ne aşteptăm ca guvernele noastre să acţioneze pentru a evidenţia ceea ce uneşte cele două ţări", a adăugat Kaminis.

Începând această "diplomaţie municipală" pe fondul relansării negocierilor între ţările lor, cei doi primari au semnat joi un articol comun publicat de cotidianul Ta Nea din Grecia şi Sloboden Pecat din Macedonia.

Ei s-au declarat în favoarea unei "soluţii viabile" la disputa asupra numelui Macedoniei, pe care grecii îl consideră că aparţine patrimoniului lor istoric şi care desemnează o provincie din nordul ţării.

Compromisul propus ar permite fostei republici iugoslave să păstreze termenul disputat, dar însoţit de un determinant, cum ar fi Macedonia de Nord sau Noua Macedonie.

Această soluţie provoacă totuşi o puternică opoziţie în ambele ţări, în special în Grecia, din partea bisericii naţionale şi mediilor naţionaliste.

Sute de mii de greci au manifestat de două ori, la sfârşitul lunii ianuarie la Salonic şi duminică la Atena, împotriva oricărei partajări a numelui Macedoniei.

Comentarii

loading...