17.9 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 78: Zelenski spune că țara vecină reușește să-și...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 78: Zelenski spune că țara vecină reușește să-și securizeze granițele internaționale

UPDATE, ora 14:35: Guvernul suedez intenţionează să trimită cererea de aderare la NATO săptămâna viitoare, urmând exemplul Finlandei, ambele ţări nordice schimbându-şi politica de securitate de după Al Doilea Război Mondial după invazia rusă din Ucraina, a relatat joi cotidianul Expressen, potrivit Reuters.

Parlamentul suedez va dezbate luni situaţia privind securitatea, iar apoi premierul Magdalena Andersson va convoca o şedinţă de guvern unde va fi luată decizia oficială de înaintare a cererii, a scris Expressen, citând surse neprecizate.

UPDATE, ora 10:51: Siemens a anunţat că se retrage de pe piaţa rusă din cauza războiului din Ucraina.

“Ne alăturăm comunităţii internaţionale în condamnarea războiului din Ucraina şi ne concentrăm pe sprijinirea angajaţilor noştri şi furnizarea de ajutor umanitar. Am anunţat joi decizia noastră de a efectua un proces ordonat de lichidare a activităţilor noastre industriale din Rusia”, a spus directorul general al companiei germane, Roland Busch.

Siemens are aproximativ 3.000 de angajaţi în Rusia, iar anterior anunţase că a decis să nu ia parte la noi proiecte după invazie.

De asemenea, compania germană a informat joi că s-a confruntat cu dificultăţi financiare în primul trimestru din 2022, din cauza pierderile la divizia care produce trenuri.

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că se înregistrează progrese în eforturile Ucrainei de a-şi asigura garanţii de securitate internaţională.

“Negociem cu principalele naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru deceniile următoare”, a comunicat miercuri seară preşedintele Zelenski în discursul său video zilnic.
Garanţiile de securitate internaţională s-au numărat printre subiectele discutate la reuniunea G7 de duminică la care Ucraina a participat pentru prima dată, precizează Agerpres.

“Este prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva într-un memorandum, nu vreo dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice”, a spus preşedintele ucrainean.

Acestea ar fi “nu numai semnificative din punct de vedere juridic, ci şi enunţate astfel încât să fie clar: ce anume, cine exact şi cum exact ne garantează”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Citește și:

ZIUA A 77-A DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!


Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Vinetele siciliene alla parmigiana, cea mai bună alegere pentru prieteni sau familie

 Reţeta de vinete siciliene „alla parmigiana”. Vinetele siciliene, vinete alla parmigiana sau parmigiana di melanzane reprezintă unul dintre cele mai bune preparate clasice...

Vinetele siciliene alla parmigiana, cea mai bună alegere pentru prieteni sau familie

 Reţeta de vinete siciliene „alla parmigiana”. Vinetele siciliene, vinete alla parmigiana sau parmigiana di melanzane reprezintă unul dintre cele mai bune preparate clasice...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies