Executivul de la Londra a acceptat că discuțiile cu Partidul Laburist trebuie să continue dar a fixat un nou termen, pentru vacanța parlamentară de vară pentru ca Parlamentul să adopte legislația necesară ieșirii Marii Britanii din UE. O parte a deputaților conservatori cer ca May să abandoneze negocierile, dar miniștrii au susținut marți ca Downing Street să aprofundeze discuțiile cu liderul laburist, Jeremy Corbyn. Miniștrii implicați au expus în detaliu compromisurile pe care guvernul este pregătit să le aibă în vedere pentru a se ajunge la un acord care ar permite Regatului Unit să părăsească UE cu un acord în cei mai buni termeni. Potrivit Guardian, două surse din guvern au declarat că este puțin probabil ca proiectul de lege asupra retragerii din Uniunea Europeană să fie depus înaintea alegerilor europene, care în Marea Britanie vor avea loc pe 23 mai. May speră ca stabilind o nouă rundă de discuții asupra Brexit va putea împiedica un vot de cenzură în timp ce membrii Comitetului 1922 se pregătesc să îi ceară demisia imediată. Theresa May trebuie să compară joi în fața Comitetului executiv al acestui comitet 1922, și 10 din membrii săi au în vedere să-i ceară un calendar concis și fără ambiguități pentru a pune capăt mandatului său de prim ministru sau se va confrunta cu cereri de demisie imediată. Purtătorul de cuvânt al lui May a repetat că premierul intenționează să se retragă după ce va încheia prima fază de negocieri asupra Brexit. Partidul Conservator al premierului face eforturi pentru a stăvili iritarea generalizată a deputaților și a membrilor săi cauzată de incapacitatea lui May de a conduce Marea Britanie în ieșirea din UE. Laburiștii sunt preocupați de fragila autoritate a premierului în ce privește Brexitul și John McDonnell, nr. 2 în partid, a declarat că Johnson a explicat foarte clar că nu va accepta o Uniune Vamală și va anula orice acord încheiat în negocierile May-Corbyn.
În lipsa unui compromis între guvern și opoziția laburistă, circulă noi scenarii care ar fi avute în vedere de cabinetul May, între care „revocarea articolului 50 sau recurgerea la un nou referendum”, potrivit unei surse diplomatice evocată de Guardian.
Negociatorul premierului pentru Brexit, Olly Robbins, a informat Bruxellesul că a fost obținută o convergență în unele domenii, inclusiv rolul Parlamentului în -viitoarele negocieri -comerciale și -angajamentele în materie de protecție socială și de mediu, cerute de Partidul Laburist. Dar surse din UE au declarat că sunt puține dovezi ale unui progres iminent în domeniile cele mai controversate, între care o uniune vamală permanentă sau un referendum de confirmare.
Problema eurodeputaților
Guvernul britanic a acceptat că nu va putea adopta acordul său asupra Brexit înaintea lunii iulie, dar speră să evite ca eurodeputații aleși în Marea Britanie să nu își ocupe locurile în Parlamentul European.Alegerile europene vor avea loc pe 23 mai în țara Brexitului deși guvernul a afirmat multă vreme că ar putea anula scrutinul dacă acordul său de divorț cu UE este adoptat de Parlamentul -britanic înaintea europenelor. Acum, Downing Street a fixat un nou calendar, declarând că vrea să treacă acordul înaintea primei sesiuni plenare a Parlamentului European, prevăzută pentru 2 iulie. Obiectivul este evitarea ca deputații britanici să nu ocupe locurile, trei ani după referendumul care a decis ieșirea Marii Britanii din UE. „Este imperativ să se prezinte proiectul de lege privind acordul de ieșire (…) înainte de vacanțele parlamentare de vară”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului conservator după o nouă rundă de negocieri cu opoziția laburistă, subliniind că „dacă Parlamentul britanic nu a adoptat un acord de ieșire, aprobat de regină până pe 30 iunie” deputații își vor ocupa -locurile.
Acordul de ieșire din UE încheiat de Theresa May cu Bruxellesul în noiembrie a fost respins deja de trei ori de deputații britanici, silind Londra să ceară de două ori la Bruxelles amânarea Brexitului, prevăzută inițial pentru 29 martie și acum fixată pentru 31 -octombrie, cel târziu.