12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInternaționalCinema. Când politica vorbește, artele tac - Filmul „înlănțuit“

Cinema. Când politica vorbește, artele tac – Filmul „înlănțuit“

Cenzura și dictatura politicului în cinema sunt temele a două masterclass-uri pe care cineastul Serge Avedikian și jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu le vor susține în cadrul Festivalului Internaţional de Film „Cinepolitica“, desfășurat la București în perioada 8-13 aprilie.

Masterclasss-ul „Cenzura ideologică şi cenzura economică în cinema”, susți­nut de cineastul fran­cez de origine armeană Serge Avedikian, este programat miercuri, 9 aprilie, de la 18.00, la Cinema Union. Avedikian este protagonistul și co-regizorul (alături de Olena Fetisova) filmului „Paradjanov”, o biografie a legendarului regizor Serghei Paradjanov, care va rula în competiția „Cinepolitica“. În 2010, a fost distins cu Palme d’Or pentru scurtmetrajul „Chienne d’histoire”. Născut și crescut la Erevan, a emigrat în Franța la 15 ani și s-a stabilit la Paris în 1971, unde a predat la Conservator. În 1976, și-a înființat propria companie teatrală, iar în 1988, una de producție. A semnat regia mai multor spectacole de teatru și filme, a avut roluri în pelicule ca „Nous étions un seul homme” (1979), „Le bûcheron des mots” (2009) sau „Iubire persană” (2011). 

Despre „Interferenţe ale politicului în cinematografia românească” va vorbi jurnalistul şi filmologul Cristian Tudor Popescu vineri, 11 aprilie, de la 21.00, la Cinema Elvira Popescu. Acesta va face o trecere, cu exemple, prin istoria filmului autohton și a relației lui cu politicul, subiect pe care l-a aprofundat în cartea sa „Filmul surd în România mută”.

Coreea de Nord, o țară „nefotogenică”

De neratat este și întâlnirea cu unul dintre cei mai apreciați jurnaliști români, Adelin Petrișor, sâmbătă, 12 aprilie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu. În Panorama, în programul special „Nord și Sud“, va fi proiectat „Coreea de Nord, nimic de invidiat” (2013), un documentar realizat după călătoria din 2012, alături de colegul său de la TVR, cameramanul Cătălin Popescu. Cei doi au fost primii jurnalişti TV români cărora li s-a permis accesul după 1989 în ţara izolată de restul lumii. După proiecție, Adelin Petrișor va răspunde întrebărilor publicului. 
Tot în programul „Nord și Sud“ va rula „Securitate naţională” (Coreea de Sud, 2012), de Chung Ji-young, o dramă impresionantă despre un lider al mişcării democratice din Coreea de Sud arestat şi torturat în temutul centru de interogare Namyeong-dong, pentru a-şi mărturisi colaborarea cu comuniştii din Nord. Peste ani, el îşi reîntâlneşte torţionarul. În secțiunea Panorama, spectatorii vor putea urmări și „EU 013, ultima frontieră” (2013), de Alessio Genovese, primul documentar care reuşeşte să pătrundă în lumea crudă a centrelor de identificare şi expulzare din Italia, în care mii de cetăţeni străini pot fi reţinuţi chiar şi un an şi jumătate fără a se fi făcut vinovaţi de vreo infracţiune sau fără a fi fost condamnaţi de vreun judecător. 
Un eveniment organizat de Fondul Franco-German Elysée, Institutul Francez, Institutul Goethe şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, la 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, va aduce la Cinema Elvira Popescu, pe 12 aprilie, de la ora 16.00, una dintre marile opere ale cinema-ului clasic, „Iluzia cea mare” (1937), în regia lui Jean Renoir, cu Jean Gabin pe afiș. Filmul prezintă povestea unui grup de soldaţi francezi luaţi prizonieri de germani în timpul Primului Război Mondial.  
 

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă