22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăInternaționalBoris Johnson prezintă UE un ”compromis” al ultimei şanse cu privire la...

Boris Johnson prezintă UE un ”compromis” al ultimei şanse cu privire la Brexit

Ajuns la putere la sfârşitul lui iulie, cu promisiunea de a scoate regatul din Uniune cu orice preţ, şeful Guvernului a anunţat că va prezenta miercuri Bruxellesului ”propuneri rezonabile şi constructive” şi că mingea se află acum în terenul european.

”Da, Regatul Unit face un compromis şi sper într-adevăr că prietenii noştri europeni vor îneţelege şi vor face un compromis la rândul lor”, a declarat el în faţa membrilor Partidului său Conservator, în ultima zi a Congresului anual al formaţiunii, la Manchester, în nord-vestul Angliei.

El nu a intrat în detalii tehnice, însă a avertizat că în cazul unei respingeri a planului său, Regatul Unit este ”pregătit” de o ireşire fără acord (”no deal”), cu consecinţe potenţial dezastruoase, la 31 octombrie, un scenariu temut de mediile de afaceri.

”Vom ieşi din UE la 31 decembrie orice s-ar întâmpla”, a subliniat el.

Obiectivul acestei noi oferte este să evite o ieşire brutală, rezolvând problema frontierei irlandeze, şi să pună capăt celor trei ani de saga care a aruncat Regatul Unit într-o profundă criză politică.

Acest plan – din care detalii au fost divulgate în presă şi care a fost primit rece la Dublin – nu a fost comentat de Bruxelles, care aşteaptă oficializarea detaliilor.

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să discute la telefon, la ora 15.15 GMT (18.15, ora României), cu Boris Johnson.

DOUĂ FRONTIERE?

Cu 29 de zile înainte de data prevăzută în vederea plecării Regatului Unit din UE, timpul presează în vederea ajungerii la un acord al divorţului.

Acordul încheiat de Theresa May, predecesoarea lui Boris Johnson, a fost respins în trei rânduri în Parlamentul britanic, nemulţumit de ”plasa de siguranţă” (sau “backstop” în engleză), un mecanism care vizează evitarea unei reimpuneri a unei frontiere fizice în Irlanda, între provincia britanică din Nord şi Republica membră UE din sud, după Brexit.

Potrivit The Telegraph, noua propunere britanică prevede ca Irlanda de Nord să rămână în piaţa unică europeană până în 2025 şi să formeze totodată o uniune vamală cu Regatul Unit.

Ar exista, astfel, într-un fel, două frontiere – controale vamale între cele două Irlande şi controale de reglementare în Marea Irlandei, care desparte Marea Britanie de provincia sa nord-irlandeză.

Şeful diplomaţiei iralndeze Simon Coveney s-a declarat, la Sky News, ”nu foarte încurajat” de aceste informaţii.

”Dacă ceea ce propune el sunt controale vamale pe Insula Irlanda, atunci eu nu cred că asta va fi baza unui acord”, a declarat ministrul irlandez.

Boris Johnson a dezminţit din nou că intenţionează să reimpună asemenea controale la frontieră, fără să explice cum vrea să rezolve problema.

În forma sa actuală, “backstop”-ul prevede rămânerea întregului Regat Unit în Uniunea Vamală cu UE, şi o aliniere a reglementărilor la cele ale UE mai accentuată în Irlanda de Nord.

Perspectiva unei reimpuneri a unei frontiere între cele două Irlande în cazul unui ”no deal” îngrijorează în mos special Dublinul, care vede în acest lucru o ameninţare la adresa păcii în Irlanda de Nord, dificil stabilită în 1998, după trei decenii de violenţe între republicanii naţionalişti (catolici), susţinătorii reuniuficării insulei, şi loialiştii unionişti (protestanţi), apărătorii unei rămâneri în Coroana britanică.

”CEEA CE VREA TOATĂ LUMEA”

Boris Johnson a avertizat că, în cazul unui eşec al negocierilor cu UE, el nu va cere Bruxellesului o amânare a Brexitului.

O lege îl obligă, cu toate acestea, să ceară o nouă amânare în cazul în care nu ajunge la un acord cu UE până la 19 octombrie, imediat după viitorul summit european de la 17-18 octombrie.

”Să realizăm Brexitul!”, a scandat el în faţa membrilor partidului.

”Ceea ce vrea totată lumea este să terminăm cu acest subiect (…) şi să trecem la altceva”, a repetat campionul Brexitului, în favoarea căruia s-au pronunţat aproape 52% dintre britanici în referendumul din 2016, în contextul în care liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn refuză să ia o poziţie cu privire la o rămânere sau la o retragere în UE.

Acesta este un apel direct al liderului conservator adresat alegătorilor care susţin ”Leave”, în contextul în care se profilează alegeri generale anticipate în Regatul Unit.

Aflat în precampanie electorală, Executivul şi-a multiplicat promisiunile de a investi în serviciile publice.

Cele mai citite

Bancuri cu “un scoțian a intrat într-un bar și…”, după Germania – Scoția 5 – 1

Probabil că toată lumea a auzit măcar un banc cu “un scoțian a intrat într-un bar…”. Iată câteva astfel de glumițe ce pot fi...

Germania, victorie la scor contra Scoției, în primul meci de la EURO 2024

Germania a învins seara trecută, la Munchen, scor 5-1, echipa naţională a Scoţiei, în meciul de debut al Campionatului European de fotbal EURO 2024. Scorul...

Modificări de trasee, pentru mai multe linii ale STB, mâine

Cu ocazia organizării evenimentului sportiv „YOLO JERSEY”, duminică, 16.06.2024, circulația rutieră va fi restricționată pe Bd. Mircea Vodă – pe tronsonul cuprins ȋntre Pasajul Mărăşeşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă