Berlinul respinge îndemnul lui Pence ca europenii să rupă acordul nuclear cu Iranul

Germania a respins vineri îndemnul vicepreşedintelui american Mike Pence, joi, ca europenii să se retragă din acordul în dosarul nuclear iranian din cauză că Teheranul ar destabiliza Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 15.02.2019 - 21:07

”Împreună cu britanicii, francezii şi toată Uniunea Europeană, noi am găsit un mijloc prin care Iranul să rămână în acordul în (dosarul) nuclear. Iar obiectivul nostru rămâne - fără arma nucleară -, tocmai pentru că Iranul ar destabiliza regiunea”, a subliniat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas.

Fără acest acord, ”regunea nu va fi mai sigură şi ar face, în realitate, încă un pas către o confruntare deschisă”, a adăugat el în cadrul Conferinţei Securităţii de la Munchen, care reuneşte anual ”crema” diplomatico-militară mondială.

Exprimându-se în Conferinţa de la Varşovia privind Orientul Mijlociu, vicepreşedintele american a denunţat joi rămânerea europenilor în Acordul de la Viena, încheiat în 2015, şi iniţiativa Franţei, Germaniei şi Marii Britanii vizând să permită întreprinderilor europene să continue să opereze în Iran, în pofida unor sancţiuni americane.

Mike Pence urmează  să se exprime în Conferinţa Securităţii de la Munchem sâmbătă.

Statele Unite ale lui Donald Trump au părărsit în 2018 Acordul de la Viena, negociat de administraţia lui Barack Obama, apreciind că Teheranul ar căuta să se doteze cu arma atomică.

În opinia europenilor, Iranul respectă acest acord, care garantează o ridicare a sancţiunilor economice în schimbul unui angajament al Republicii islamice de a se limita la a dezvolta strict o industrie nucleară civilă.

Comentarii