11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalActiviști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat...

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei Porți Brandenburg din Berlin, în septembrie anul trecut, pentru a cere oprirea utilizării combustibililor fosili până în 2030, notează Reuters.

Activiștii erau susținători ai grupului de activiști pentru climă “Ultima Generație”, care a ținut prima pagină a ziarelor din Germania.

Inculpații, cu vârste cuprinse între 22 și 64 de ani, și-au recunoscut implicarea și au declarat că motivul lor a fost acela de a protesta împotriva politicii climatice a guvernului federal, a precizat Tribunalul districtual Berlin Tiergarten, într-un comunicat.

“Această suspendare de doi ani a sentinței înseamnă, practic, că aceste persoane nu mai pot fi active din punct de vedere politic fără a fi nevoite să meargă la închisoare”, a declarat pentru Reuters Mirjam Hermann, avocat la asociația Support for Active Civil Society (RAZ).

Avocații apărării au declarat că vor face apel la verdict, despre care au spus că nu este un răspuns adecvat la nesupunerea civilă.

“Motivele hotărârii arată că judecătorul nu a dorit să clarifice faptele într-un mod imparțial”, a declarat avocatul apărării Inga Schulz.

La evaluarea pedepsei, instanța a declarat că a luat în considerare faptul că un monument național a fost deteriorat în urma incidentului, pe lângă prejudiciul financiar.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă