14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalAram Haciaturian şi Beethoven la Sala Radio

Aram Haciaturian şi Beethoven la Sala Radio

Cu prilejul aniversării  unui secol de la inaugurarea Catedralei Arhiepiscopale Armene din Bucureşti, Orchestra Naţională Radio vă invită vineri, 20 ­noiembrie, la ora 19.00, la Sala Radio, la un concert derulat sub ­bagheta dirijorului bulgar Martin Pantellev – dirijor ­principal al Orchestrei Filarmonice din Sofia, dar şi dirijor invitat al Orchestrei Filarmonice din Cape Town.

Pe lângă ipostaza sa de dirijor, artistul se remarcă şi ca un compozitor prolific, distins cu mai multe premii pentru lucrările sale. La Sala Radio aveţi ocazia să ascultaţi, în primă audiție în România, una dintre partiturile semnate de muzicianul bulgar: „Archetype”.

Dintr-un eveniment dedicat Armeniei nu putea lipsi celebrul compozitor Aram Haciaturian. În interpretarea violonistului Gabriel Croitoru, cel ce deţine dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu – instrument aflat în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu” – veţi asculta Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră semnat de Haciaturian. Lucrarea a fost compusă în 1940 și a fost dedicată marelui violonist rus David Oistrakh, care a și interpretat partitura solistică în premiera absolută de la Moscova, în toamna aceluiași an. Seara se va încheia cu una dintre cele nouă simfonii semnate de Beethoven: Simfonia a VII-a în La major.

Dirijorul bulgar Martin Panteleev face parte dintr-o prestigioasă familie de muzicieni. Din anul 1999 este dirijor asociat al Orchestrei Naţiunilor, alături de care susţine numeroase concerte în toată lumea. A mai colaborat cu Orchestra de Cameră Concertgebouw, orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Simfonică din Johannesburg, Orchestra Simfonică din Olanda, efectuând numeroase concerte în Asia, S.U.A. şi Europa.

Un edificiu istoric

Concertul completează şirul de evenimente care au avut loc în zilele de 7 şi 8 noiembrie și au marcat aniversarea de un secol a lăcașului de cult, dar și hramul Catedralei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Noua Catedrală Arhiepiscopală Armeană din Bucureşti a fost sfinţită în 1915, anul în care a început Genocidul Armean pe teritoriul Imperiului Otoman, când armenii care au supravieţuit celor un milion şi jumătate de victime ale acestui prim genocid al secolului al XX-lea, porneau în pribegie prin lume, o parte dintre ei găsind adăpost pe pământul ospitalier al României.

Construit de către inginerul Grigore Cerkez în locul vechii biserici armene, pe baza planurilor realizate de arh. D. Maimarolu în stilul arhitectonic specific armean, noul edificiu a  fost conceput după modelul Catedralei de la Ecimiadzin, sediul Catolicosului şi Patriarhului Suprem al Tuturor Armenilor, aflată la circa 20 de kilometri de capitala Erevan. Edificiul are şi puternice accente arhitecturale preluate de la Catedrala din Ani, „oraşul celor 1001 biserici”, fostă capitală medievală a regatului Armeniei.

În Catedrala Arhiepiscopală Armeană din Bucureşti s-au recules şi s-au închinat şefi de stat din Armenia ultimelor două decenii, patriarhi şi alţi ierarhi armeni, dar şi numeroase personalităţi, precum H.Dj. Siruni, Krikor H. Zambaccian, William Saroyan, Aram Haciaturian, Charles Aznavour şi alţi reprezentanţi ai comunităţii şi ai Diasporei armene.  

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă