22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRVitaminele pot creşte riscul de deces prematur?

Vitaminele pot creşte riscul de deces prematur?

Un studiu efectuat pe 39.000 de femei a relevat faptul că multivitaminele, vitamina B, acidul folic, magneziul şi cuprul cresc în mod considerabil riscul unei morţi premature.

Vitaminele şi suplimentele alimentare consumate de milioane de femei din întreaga lume pot constitui un grav factor de risc, relevă un studiu recent, scrie dailymail.co.uk. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceste pastile nu dau rezultate vizibile şi că, din contră, ar putea avea efecte secundare grave.

Aproximativ o treime din populaţia adultă din Marea Britanie consumă zilnic suplimente alimentare, iar această industrie înregistrează încasări de circa 675 milioane de lire anual.

Unele dintre cele mai populare tratamente de acest gen includ multivitamine, vitamina A, C şi E, fier, acid folic şi calciu – despre care se crede că, pe termen lung, îmbunătăţesc sistemul imunitar şi ne menţin sănătoşi.

Specialişti din Finlanda, Norvegia, SUA şi Coreea de Sud au studiat şi analizat efectele pe termen lung pe care vitaminele şi mineralele obişnuite le au asupra organismului uman. Acest studiu a fost efectuat pe 38.772 de femei cu vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani, care timp de circa 18 ani au luat în mod regulat suplimente alimentare şi vitamine.

Rezultatele au arătat că nivelul ridicat de cupru din organism sporeşte riscul unei morţi premature cu 18%. Acidul folic – recomandat femeilor însărcinate – creşte riscul de deces cu aproape 6%, în timp ce un nivel ridicat de fier prezent în organism, ridică acest risc la rândul lui cu 4 procente. Multivitaminele urcă nivelul cu 2,4%, vitamina B6 cu 4%, magneziul cu 3,6% şi zincul cu 3 procente.

La acest moment, oamenii de ştiinţă nu pot explica exact modul în care suplimentele nutritive pot creşte riscul unei morţi premature, dar opinează că acestea pot influenţa sistemul imunitar natural al fiecărei persoane. Aceştia consideră că suplimentele ar trebui consumate doar de pacienţii subnutriţi şi doar cu acordul medicului. Toţi ceilalţi trebuie să se asigure că dieta pe care o urmează este corespunzătoare şi că îi ajută să îşi creeze rezerva necesară de vitamine şi minerale.

Jaako Mursu, profesor la Universitatea din Finlanda de Est a declarat, citat de Daily Mail că “potrivit dovezilor existente, consumul suplimentelor nutritive nu este justificat. Recomandarea noastră este ca acestea să fie utilizate doar la indicaţiile medicului şi atunci doar dacă există o deficienţă majoră de nutrienţi în organism.”

Rezultatele completează un alt studiu efectuat în Danemarca, la Universitatea din Copenhaga în anul 2008, care a demonstrat că vitaminele şi suplimentele sporesc riscul unei morţi premature cu 16%.

Cu toate acestea alţi experţi contestă rezultatele obşinute de cele două studii şi susţin că mulţi pacienţi au luat aceste suplimente pentru a trata probleme fundamentale de sănătate de care sufereau – de tipul consumului de fier pentru a trata anemia – ceea ce înseamnă că deja sufereau de afecţiuni ce pot creşte riscul de moarte prematură.

“Acest studiu observaţional este interesant, dar nu demonstrează că utilizarea acestor suplimente cauzează moartea prematură în cazul femeilor,” spune medicul Glenys Jones, de la Consiliul Medical de Cercetare în domeniul Nutriţiei din Cambridge.

“Multivitaminele conţin o varietate de vitamine şi minerale esenţiale organismului, care îi ajută pe cei care au un stil de viaţă dezorganizat şi care ţin diete neregulate şi mai puţin sănătoase, furnizându-le cantitatea necesară de nutrienţi pentru a-şi menţine starea de săntătate. Aceste descoperiri trebuie explicate şi demonstrate cu foarte mare precauţie, în contextul în care metodologia pe care se bazează este incertă şi informaţiile cu privire la săntatea pacienţilor participanţi sunt îndoielnice şi nu se ştie exact ce regimuri au ţinut. Mai ales, având în vedere că nu există nici un motiv credibil pentru a presupune că a consuma suplimentele normale ar avea vreun impact asupra riscului de moarte prematură,” a declarat Carrie Ruxton, de la Serviciul Informational pentru Suplimente de Medicatie.

 

 

Cele mai citite

Prins în flagrant în timp ce transporta o cantitate de  100 grame substanțe psihoactive

La data de 19.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Harghita au dispus reținerea pe...

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din estul României

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din unele regiuni ale unor țări europene, inclusiv în estul României, susține un raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru...

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan: “Bilanțul lui este matematic zero”

Candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, Sebastian Burduja, a criticat dur activitatea actualului edil, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută...
Ultima oră
Pe aceeași temă