15 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăGDPRTrauma din copilărie, depresia la maturitate. Află ce poţi face

Trauma din copilărie, depresia la maturitate. Află ce poţi face

Aproape jumătate din persoanele care suferă de depresie au avut o traumă în copilărie, arată un studiu realizat de cercetătorii olandezi de la Universitatea din Leiden. Neglijarea emoţională din partea familiei a fost asociată cu activarea anxioasă şi exacerbarea anhedoniei (incapacitatea de a simţi plăcere), iar abuzul psihologic şi sexual au fost asociate cu un nivel mai crescut de distres general şi anxietate.

“O înţelegere asupra cauzelor şi factorilor predispozanţi pentru depresie e crucială atât pentru medicul curant, dar şi pentru cel care dezvoltă boala. Cuvintele cheie, dincolo de genetica şi biologica bolii rămân stresul cotidian şi evenimentele adverse de viaţă, acele paie care ajung să rupă spinarea cămilei”, declară medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Până la depresie, psihicul unei persoane abuzate trece printr-o serie de transformări care au consecinţe în funcţionarea organismului ca întreg şi se manifestă ca o povară a dizabilităţii, explică medicul psihiatru Gabriel Diaconu. De altfel, un studiu realizat în 2010 a demonstrat că boala psihică este asociată cu cea mai mare povară de dizabilitate, iar depresia majoră, ca maladie mintală, este printre tulburările dispoziţiei cu cea mai mare prevalenţă şi morbiditate. Studiul a analizat 235 de cauze de deces la om, de la SIDA la alcoolism, de la cancer de vezică la muşcăturile de insecte şi a examinat contribuţia a 67 de factori diferiţi care conduc la moarte, de la câte fructe mănânci în fiecare zi la abuzul sexual în copilărie.

Povara depresiei poate fi uşurată prin tratament, dacă pacienţii se adresează medicului. “Tratamentele disponibile în prezent pentru boala depresivă majoră reuşesc să ajute până la trei sferturi din oamenii care se adresează medicului. Mai mult, antidepresivele moderne, pe lângă eficacitatea crescută sunt bine tolerate şi nu afectează viaţa sexuală”, spune psihiatrul Gabriel Diaconu.

Persoanele care nu răspund la tratamentul medicamentos, pot fi de asemenea ajutate. “Studii experimentale demonstrează că stimularea transcranială magnetică cu frecvenţă înaltă, terapia electroconvulsivantă clasică sunt unelte utile, care schimbă prognosticul pacientului cu boală depresivă rezistentă la tratament“, declară Diaconu. “Lecţia pentru pacient este că detecţia precoce, tratamentul corect şi complet sunt primele arme în a corecta boala depresivă major“, conchide medicul psihiatru.

În România, o platformă complexă online, www.depresiv.ro, oferă sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade. Prin intermediul acestei platforme, persoanele care suferă de depresie pot intra în legătură cu medici specialişti care să le ofere soluţii şi tratament.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...
Ultima oră
Pe aceeași temă