Federaţia Solidaritatea Sanitară din România salută decizia doctorului Raed Arafat de a-şi relua locul în Ministerul Sănătăţii (MS) şi, mai ales, în cadrul dezbaterilor privind sistemul de urgenţă din noua Lege a Sănătăţii.
„Revenirea dr. Arafat la Ministerul Sănătăţii constituie doar primul pas dintr-o lungă serie de măsuri necesare. Apreciem decizia Guvernului şi a Ministerului Sănătăţii de a repune pe dr. Arafat în funcţia deţinută anterior. Deşi o interpretăm ca o dovadă de bună intenţie (chiar dacă luată abia la presiunea străzii), ea constituie doar una din multele măsuri necesare a fi adoptate în mod urgent în sistemul sanitar de către Guvern, o mare parte din ele fiind legate de normalizarea dialogului social”, susţine preşedintele Federaţiei Solidaritatea sanitară din România, Viorel Rotilă, într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
În opinia sursei citate, principala măsură o constituie reluarea dialogului cu partenerii sociali din sănătate, respectiv cu federaţiile sindicale şi patronale din acest domeniu, principalul obiectiv constituindu-l participarea celor trei părţi la elaborarea proiectului de lege a sănătăţii. În acest sens, federaţia se angajează să contribuie în mod consistent şi susţinut la elaborarea proiectului Legii sănătăţii, prima măsură fiind deja iniţiată, respectiv constituirea unui forum de dezbatere, ce are drept scop facilitărea exprimării opiniilor tuturor părţilor interesate şi conturarea elementelor esenţiale ale acestei legi, într-un mod transparent pentru toţi cei interesaţi.
„Considerăm că esenţa Legii sănătăţii trebuie s-o constituie îmbunătăţirea finanţării sistemului sanitar, ţinta pentru 2012 fiind de 6% din PIB, şi depolitizarea sistemului sanitar, atât în ceea ce priveşte asigurările sociale de sănătate cât şi în domeniul managementului spitalelor. De asemenea, credem că normal este ca toată legislaţia secundară legii sănătăţii, care creează cadrul de aplicare a acesteia, trebuie să urmeze acelaşi traseu de elaborare şi validare, respectiv împreună cu partenerii sociali. În rândul măsurilor urgente intră şi demararea negocierilor şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, pentru a normaliza cadrul desfăşurării activităţii salariaţilor şi unităţilor sanitare”, afirmă Rotilă.
Federaţia mai spune că instituirea unui cadru de dialog social trebuie să meargă şi la nivel local, până la unităţile sanitare, creându-se astfel posibilitatea normalizării relaţiilor angajaţi-angajatori şi acţiunea comună pentru interesul reciproc.”Susţinem normalizarea climatului social în egală măsură şi în mod simultan cu normalizarea relaţiilor instituţionale dintre partenerii de dialog social, cadrul legislativ din 2008 constituind punctul de pornire pentru elaborarea noilor instrumente de dialog. Salutăm de asemenea şi decizia dr. Raed Arafat de a-şi relua locul în minister şi, mai ales, în cadrul dezbaterilor privind sistemul de urgenţă din noua lege a sănătăţii! Sperăm ca acest gest să fie unul care va avea drept consecinţă atragerea experţilor din domeniul sanitar la masa de lucru a noului proiect al sănătăţii, constituind astfel premisele pentru ca această lege să reprezinte interesele cetăţenilor şi să elimine interesele de toate culorile politice care parazitează buna funcţionare a sistemului sanitar”, declară preşedintele sindicatului Rotilă Viorel.
Raed Arafat a demisionat, săptămâna trecută, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.
Demisia lui Arafat a generat proteste, dar şi retragerea Legii sănătăţii din dezbaterea publică.
Marţi, Raed Arafat a fost reinstalat în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, decizie luată în urma unei discuţii pe care acesta a avut-o şi cu preşedintele Traian Băsescu, a anunţat premierul Emil Boc.