22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRŞase copii au ajuns la spital după ce au consumat produse etnobotanice

Şase copii au ajuns la spital după ce au consumat produse etnobotanice

Şase copii din Braşov, între care unul de doar şapte ani, au ajuns la spital, în această săptămână, după ce au consumat produse etnobotanice, potrivit Mediafax.

Trei dintre ei au fost luaţi de ambulanţe de la “Balul bobocilor” organizat de Colegiul Tehnic “Nicolae Titulescu” din Braşov.

Medicii de la Spitalul de Pediarie Braşov au primit la urgenţe, în ultima săptămână, şase copii care consumaseră produse etnobotanice.

Trei dintre aceştia, cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, sunt elevi ai Colegiul Tehnic “Nicolae Titulescu” din Braşov, aceştia fiind luaţi de ambulanţe de la “Balul bococilor” organizat la un club din Braşov, vineri seară.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ambulanţei Braşov, dr. Emilian Măţău, cei trei adolescenţi au fost internaţi la secţia de terapie intensivă a Spitalului de Copii, ei recunoscând în faţa medicilor că au consumat plante entobotanice.

“Pacienţii aveau stare euforică, senzaţii de vertij şi cefalee. Au fost internaţi la secţia de terapie intensivă pentru a fi monitorizată starea lor”, a declarat Emilian Măţău, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX.

Proprietarul clubului în care a fost organizat “Balul bobocilor” susţine că tinerii nu au fost lăsaţi să intre în local deoarece păreau în stare avansată de ebrietate, iar agenţii de pază nu le-au permis accesul. În schimb, a fost chemată ambulanţa deoarece tinerii nu se puteau ţine pe picioare, a spus patronul clubului.

În cursul acestei săptămâni, la Spitalul de Copii din Braşov au ajuns alţi trei minori care consumaseră produse etnobotanice.

“Trei copii au ajuns la spital, dintre care cel mai mic avea şapte ani. Unul era din Făgăraş, unul din Râşnov şi celălalt din Braşov. Sunt presupuneri că au consumat produse etnobotanice. Am trimis analizele la Bucureşti pentru a vedea ce substanţe erau. Au ajuns la noi cu halucinaţii, semiconştienţi şi tulburări de gândire ca după o intoxicaţie. Sâmbătă, starea lor era bună şi este posibil ca între timp să fi fost externaţi”, a declarat, duminică, dr. Marcel Albean, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Braşov.

Numărul tinerilor care consumă produse etnobotanice a crescut îngrijorător la Braşov, specialiştii afirmând că fenomenul este din ce în ce mai greu de controlat.

Potrivit reprezentanţilor Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Braşov, numărul celor care apelează la ajutor din partea centrului creşte de la lună la lună, fiind vorba în special despre tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani.

“Numărul persoanelor care se adresează centrului este în continuă creştere. Avem sute de persoane consiliate în fiecare lună. Şi există persoane care încep să solicite ajutor strict pe etnobotanice, deoarece multe dintre ele nu ştiu ce au luat şi nu ştiu cum să scape de dependenţă”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX psihologul Anda Samson de la Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Braşov.

În plus, cele mai multe “magazine de vise” din Braşov sunt amplasate în apropierea şcolilor.

“Nu există nicio reglementare privind amplasarea acetora, mai ales pentru că ele folosesc diverse denumiri şi îşi ascund produsele sub tot felul de nume care sunt legale, cum ar fi săruri de baie, îngrăşăminte, care induc ideea că sunt, cât de cât, legale. Sunt convins că Primăria nu ar fi dat autorizaţie dacă ar fi ştiut clar destinaţia magazinelor”, a spus, la rândul său, Gabriel Florescu, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Braşov.

În Braşov există opt magazine care vând produse etnobotanice, după ce, recent, au fost închise două astfel de unităţi.

Inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) şi poliţiştii de la BCCO au făcut mai multe controale la “magazinele de vise” din oraş şi au decis, săptămâna trecută, închiderea a două dintre ele.

Unul dintre acestea, de pe strada Lungă, a fost închis definitiv pentru că vindea un drog de mare risc intitulat “special key”. De asemenea, un alt magazin, de pe strada Plevenei, a fost închis pentru o perioadă de şase luni pentru nereguli privind protecţia consumatorilor, în sensul că datele de pe ambalaj erau ambigue şi neconforme cu realitatea.

Cele mai citite

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Un șef militar secret al Hamas a pus la cale atacul din 7 octombrie asupra Israelului

Liderul militar evaziv al Hamas, Mohammed Deif, unul dintre creatorii din spatele a ceea ce Israelul a numit momentul 11 septembrie, vorbește rar și...
Ultima oră
Pe aceeași temă