17.6 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăGDPRSănătate pentru personalul din sănătate

Sănătate pentru personalul din sănătate

1150 de angajati din sectorul medical au fost instruiti in ultimii doi ani, in cadrul programului „Securitate si sanatate in munca pentru un personal medical competitiv”. Peste 900 dintre acestia sunt medici si asistenti, iar alti 150 sunt responsabili SSM specializati in managementul si organizarea muncii.

Conferinta Internationala „Securitate si sanatate in munca pentru un personal medical competitiv” organizata in cadrul proiectului POSDRU: “Cresterea competitivitatii, eficientei si nivelului de sanatate si securitate in munca pentru personalul din sectorul medical in vederea asigurarii de oportunitati sporite de participare pe o piata moderna a muncii-COMPEFSAN”, s-a desfasurat in perioada 11-12 octombrie in Bucuresti.

 

Evenimentul a reunit autoritati din Ministerul Muncii, al Crecetarii, inspectia muncii, Autoritatea de Management POSDRU, personalitati din lumea academica si specialisti interni si externi. Conferinta si-a propus promovarea rezultatelor proiectului COMPEFSAN, precum si schimbul de bune practici si know-how privind securitatea si sanatatea in domeniul medical.

 

Obiectivele proiectului urmaresc dezvoltarea competentelor profesionale ale capitalului uman din sectorul medical in vederea cresterii nivelului de sanatate si securitate la locul de munca si promovarii adaptabilitatii acestora la mediul socio-economic in continua schimbare din Romania.

 

Dupa cum a precizat pentru AvocatNet.ro Steluta Elisabeta Nisipeanu, reprezentant al  Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii „Alexandru Darabont” si manager de proiect, unul dintre cele mai importante rezultate ale proiectului este faptul ca 1150 de angajati din sectorul medical au fost instruiti in ultimii doi ani, dintre acestia peste 900 fiind medici si asistenti, iar alti 150 fiind responsabili SSM specializati in managementul si organizarea muncii.

In cadrul proiectului a fost dezvoltata o metoda de evaluare, analiza si gestionare a riscurilor profesionale specifica sectorului medical – EVASAN. Metoda a fost testata in 10 spitale mari din diverse regiuni de implementare a proiectului: Spitalul Cantacuzino Bucureşti, Spitalul “Sfanta Parascheva” Iasi, Centrul Medical „Sfânta Maria” Timişoara, Spitalul Judetean de Urgenta Brasov, Spitalul Bolintin Vale, Spitalului Colentina, Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala “Prof. Dr. Dan Theodorescu” Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Gral Medical, MedLife Bucuresti. A fost dezvoltata si o aplicatie informatica EAVASAN-IT, aceasta putand fi utilizata de catre toti absolventii cursului Competenţe informatice desfasurat in 6 regiuni de implementare a proiectului in. 

 

 

 

Pe langa aceste rezultate au mai fost realizate: o platforma e-learnig pentru sustenabilitatea cursurilor de formare si instruire si 2 brosuri tiparite in 3500 de exemplare ce vor fi distribuite in peste 50 de spitale din cele 8 regiuni de implementare ale proiectului.O brosura cuprinde cele mai importante prevederi legislative, iar a doua brosura cuprinde bune practici de securitate si sanatate in munca in domeniul medical ce se bazeaza pe experienta altor tari din europa in acest domeniu.

“Am intampinat si probleme, mai ales de natura financiara. POSDRU a fost blocat o perioada si nu am primit niciun ban, am fost nevoiti sa facem credit pentru a continua activitatile prevazute”, a explicat Elisabeta Nisipeanu.

In ciuda dificultatilor, odata lectiile invatate, acest tip de proiect ar putea continua pe viitor, Nisipeanu mentionand ca experienta ar trebui extinsa si in alte domenii, spre exemplu la politisti, pompieri, adica acolo unde sunt sute de salariati care lucreaza pentru comunitate.

Pana in prezent proiectul a avut un impact foarte bun, iar rezultatele sunt vizibile.

O dovada in acest sens este faptul ca initial, proiectul trebuia sa se desfasoare in 5 dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei dar,existand solicitari si din partea altor spitale, activitatile s-au extins, implicand toate regiunile de dezvoltare, fara suplimentarea bugetului.

Proiectul COMPEFSAN, ce se apropie de final (perioada de derulare este 1 februarie 2011-31 ianuarie 2014), este implementat de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Protectia Muncii – INCDPM “Alexandru Darabont” Bucuresti, impreuna cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, IRECSON Bucuresti si Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Cele mai citite

Un belgian va antrena în Bavaria. Kompany a preluat-o pe Bayern Munchen

Fostul internațional belgian Vincent Kompany, care în acest sezon a retrogradat din Premier League cu Burnley, a fost instalat în funcția de antrenor principal...

GALERIE FOTO. Belle Olivia, avertisment pentru soțiile de fotbaliști

Belle Olivia, una dintre cele mai bogate creatoare de conținut din lume, le-a pus în alertă pe soțiile fotbaliștilor din Premier League, după ce...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...
Ultima oră
Pe aceeași temă