27.5 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăGDPRRisc de pandemie: Un nou tip de gripă aviară, descoperit la om

Risc de pandemie: Un nou tip de gripă aviară, descoperit la om

Cercetătorii din Taiwan au anunţat că o tulpină modificată a virsului gripal A/H6N1 poate deveni infecţioasă pentru oameni, după ce au identificat un caz la o tânără de 20 de ani, transmite Mediafax.

Tulpina virusului identificată, în luna mai, la o tânără de 20 de ani, este de o virulenţă relativ scăzută, dar cercetătorii subliniază riscul ca aceasta să se combine cu alte virusuri şi să devină mai periculoasă. Cercetătorii au susţinut că pericolul de pandemie cu virusul gripei aviare, este complex şi imprevizibil.

Citeşte şi: Bilanţul GRIPEI AVIARE în China: 6 oameni morţi şi alţi 21, contaminaţi

Cercetătorii au adugat că, în afară de subtipurile H1, H2 şi H3 ale gripei A sezoniere, au fost deja înregistrate infecţii la om cu virusurile H5, H7 şi H10, iar cazul tinerei a fost prima confirmare, prin analiză genetică, a virsului H6.

Specialiştii din Taiwan au atenţionat că virusul descoperit în mai 2013 prezintă o mutaţie (G228S) la hemaglutinină (“H”-ul), care îi permite să se fixeze pe celulele umane libere. Această modificare a virusului ar putea, prin creşterea afinităţii pentru un receptor uman al căilor respiratorii superioare, să îi permită să devină mult mai infecţios pentru oameni.

Citeşte şi: OMS, despre virusul H7N9. Se poate transmite de la om la om?

În mai 2013, o tânără de 20 de ani s-a prezentat la un spital din centrul Taiwanului, acuzând simptome gripale şi senzaţie de sufocare. După ce au descoperit virusul H6, medicii au pornit o anchetă, care a dezvăluit că femeia, angajată la un comerciant, nu a mers în străinătate cu trei luni înainte de infecţie şi nu a intrat în contact cu păsări domestice sau sălbatice, astfel că sursa infecţiei nu a fost cunoscută.

Printre cele 36 de persoane din anturajul său apropiat, şase au dezvoltat febră sau infecţie respiratorie, dar infectarea cu H6N1 a fost exclusă în aceste cazuri.

Tânăra a fost supusă unui tratament cu oseltamivir (Tamiflu) şi s-a recuperat total.

Cele mai citite

Germania, victorie la scor contra Scoției, în primul meci de la EURO 2024

Germania a învins seara trecută, la Munchen, scor 5-1, echipa naţională a Scoţiei, în meciul de debut al Campionatului European de fotbal EURO 2024. Scorul...

Florin Răducioiu, amintiri despre Cupa Mondială din 1994

Florin Răducioiu a discutat despre echipa națională a României și despre perioada Campionatului Mondial din 1994. Fostul atacant al echipei AC Milan a participat...

Edward Iordănescu spune că echipa națională este pregătită pentru EURO 2024. “Am convingerea că suntem gata de luptă!”

Edward Iordănescu, selecționerul "tricolorilor", a transmis că echipa este pregătită pentru meciul de debut și pentru Campionatul European. România va întâlni echipa Ucrainei, luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă