17.6 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăGDPRPoţi să mori dacă nu te hidratezi? VEZI aici care sunt semnele...

Poţi să mori dacă nu te hidratezi? VEZI aici care sunt semnele şi efectele deshidratării

Te simţi puţin obosit, iritat şi nu ai nici un chef să lucrezi? Probabil că ai nevoie de un pahar cu apă pentru că datorită temperaturilor ridicate este posibil să fi deshidratat.

Oboseala, lipsa concentrării şi greutatea în realizarea de calcule matematice sunt doar unele dintre efectele deshidratării asupra corpului unei persoane, potrivit unor studii citate de  Huffingtonpost.

Când ai nevoie de lichide

Reacţia iniţială a coprpului atunci când este deshidratat este senzaţia tot mai accentuată de sete. Corpul are nevoie de mai multă apă, dar şi elimină mai puţină. Urina va deveni mult mai concentrată şi de un galben mai închis.

Pe măsură ce primele semne sunt ignorate, mai multe simptome devin mai evidente, si anume: senzaţie de gură uscată, ochii nu mai produc lacrimi, transpiraţia se poate opri. De asemenea alte semne sunt: crampele musculare, senzaţia de ameţeală şi vomă, palpitaţii.

În cazul în care deshidratarea este severă, confuzia şi ameţeala vor fi mai intense pentru că organele coprului, inclusiv creierul,  primesc mai puţin sânge. În final, deshidratarea poate duce la leşin, coma, insuficienţa organelor şi eventual moarte dacă persoana nu se hidratează, potrivit medicinenet.

 

Efectele deshidratării

Studiile arată că abilitatea de a a-ţi aduce aminte informaţiile noi este afectată chiar şi atunci când nivelul deshidratării este foarte mic. De asemenea, până şi un procent de deshidratare care poate părea infirm- de 2 procente, va face ca orice activitate fizică să pară foarte dificilă. Mai multe  cercetări au arătat că dacă o persoană este nu este hidratată suficient, mai ales atunci când este foarte cald va putea face mult mai puţine exerciţii fizice. Astfel, oamenii care erau deshidrataţi foarte puţin puteau să alerge cu 75% mai încet decât de obicei.

Bătrânii, bebeluşii şi copii bolnavi sunt cei mai predispuşi spre deshidratare, însă ea poate apărea la orice persoană. “Dacă eşti foarte ocupat este uşor să treacă toată dimineaţa şi să nu realizezi că nu ai băut aproape nimic până îţi dai seama că ţi-e foarte sete. În acest punct eşti puţin deshidratat”, spune cercetătorul Sam Cheuvront de la Instiutul de Cercetare din cadrul Armatei SUA.

Cercetătorul hidratării

Cheuvront studiază deshidratarea şi petrece zeci de zile făcând teste pe soldaţi pentru a vedea cum reacţionează corpurile lor la căldură, deshidratare, umiditate sau în alte condiţii extreme. La centrul din Natick, Massachusetts, Cheuvront face experimente în diferite medii simulate cum ar fi o cameră cu o climă tropicală sau polară.

Studiile lui realizate pe sute de soldaţi au ajutat la dezvoltarea unei programe militare oficiale asupra cantităţii de apă şi mâncare necesare soldaţilor pentru a preveni deshidratarea în cele mai diverse condiţii. Informaţiile obţiinute de cercetător s-au dovedt a fi utile şi în rezolvarea altor probleme.

Transportul apei la trupele din Irak şi Afghanistan este un coşmar logistic, pentru armata americană, iar aceste transporturi sunt principala ţintă pentru duşmani. În acest sens,  Cheuvront a creat recent o formulă pentru a estima cantitatea de apă necesară zilnic unui soldat. Formula este cu 58-65% mai exactă decât cea realizată acum 30 de ani. Astfel, atunci când noua formulă va fi  implementată, armata nu va mai trimite soldaţilor transporturi imense, ci va economisi bani şi probabil va salva vieţii.

Trei întrebări care îţi arată dacă eşti deshidratat

Munca cercetătorului poate fi aplicată şi în cazul persoanelor obişnuite, nu numai a soldaţilor. De exemplu, el a sintetizat cercetarea sa în trei întrebări simple care determină dacă o persoană este deshidratată.

Îmi este sete? Are urina mea de dimineaţă o culoare galben închis? Este greutatea mea mai mică cu aproape un procent decăt ieri dimineaţă? sunt întrebările pe care le propune cercetătorul.

Dacă răspunsurile tale sunt afirmative la toate cele trei întrebări, atunci eşti deshidratat. Dacă doar două întrebări au un răspuns pozitiv, atunci eşti aproape de a fi deshidratat. Şi dacă ai doar un raspuns afirmativ, atunci ai putea fi deshidratat.

Află aici câtă apă este indicat să bei

Cele mai citite

Comisia amendează Mondelēz cu 337,5 milioane EUR pentru restricții comerciale transfrontaliere

Comisia Europeană a amendat Mondelēz International, Inc. (Mondelēz) cu 337,5 milioane EUR pentru obstrucționarea comerțului transfrontalier cu produse din ciocolată, biscuiți și cafea între statele...

CE va susține o investiţie de aproape 17 milioane de euro pentru extinderea infrastructurii de apă şi canalizare din judeţul Gorj

Comisia Europeană a aprobat o investiţie de aproape 17 milioane de euro din Fondul de Coeziune pentru extinderea infrastructurii de apă şi canalizare din...

Erika Isac, artista care a semnalat pericolul asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online

Erika Isac, artistă extrem de cunoscută după ce a semnalat riscurile asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online, dedicat siguranței femeilor. Serviciul #GETHOMESAFE...
Ultima oră
Pe aceeași temă