20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăGDPRNiciun judeţ fără SMURD

Niciun judeţ fără SMURD

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, vineri, cu ocazia aniversării a trei ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Bucureşti, că unul dintre scopurile propuse până la sfârşitul anului este acela să nu mai existe niciun judeţ care să nu aibă o unitate proprie a SMURD, scrie Agerpres.

“Sunt şase judeţe care nu au SMURD deloc, există personal pregătit, dar nu există tehnică. Prin achiţiile ce vor fi făcute prin Ministerul Sănătăţii vom putea acoperi şi aceste judeţe. Avem în plan o dotare continuă, există un plan pe patru ani la Ministerul Sănătăţii de achiziţii de echipamente. În acest an cel puţin o sută de de echipaje SMURD vor apărea în ţară”, a spus Raed Arafat.

Acesta a adăugat că prin acest serviciu România intră în normalitate, lucrătorii SMURD de aici nefiind cu nimic deosebiţi de cei ai serviciului similar din Paris, îndeplinind acelaşi tip de operaţiuni.

Raed Arafat a mai spus că pe plan naţional SMURD efectuează aproximativ 10-12% din intervenţiile de urgenţă, procentul fiind în creştere. În vederea eficientizării intervenţiilor, Arafat a precizat că există o licitaţie în desfăşurare pentru achiziţionarea a şase elicoptere de intervenţie.

Subsecretarul de stat a vorbit şi despre sistemul integrat de comandă a intervenţiilor, unde dispecerul de la ambulanţă şi cel de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “vor sta împreună şi vor dispecera împreună”.

Despre necesitatea înfiinţării unui centru unic de comandă a vorbit şi prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

“Centrul unic de comandă din Bucureşti este tot mai necesar şi cred că nu suportă amânare. În orice moment dificil trebuie să avem la dispoziţie un centru nervos din care acţiunile trebui să fie coordonate şi concentrate”, a afirmat, vineri, Mihai Atănăsoaei.

La evenimentul de la SMURD au mai participat inspectorul general al IGSU, col. Marcel-Sorin Lucaciu, inspectorul şef al ISU Bucureşti “Dealul Spirii”, col. dr. ing. Stelian Duduş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), gen. lt. ing. Marcel Opriş, medicul coordonator al SMURD Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa, şi o serie de invitaţi de la serviciul similar din Franţa.

Cele mai citite

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...

Opt activiști pentru climă au fost arestați pe aeroportul din Munchen după ce au pătruns pe pista lui

Aeroportul din Munchen s-a confruntat cu perturbări semnificative sâmbătă dimineața, când activiștii pentru climă din cadrul mișcării Last Generation au pătruns în incinta aeroportului...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă