15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăGDPRIntervenţia clasică este mai ieftină

Intervenţia clasică este mai ieftină

Pentru că ajung în stare gravă, pa­­cien­ţii români trebuie ope­­raţi şi la inimă, şi la cap, iar asta se poate face mai uşor prin intervenţiile clasice.

În România, medicii care lucrează în centrele de cardiologie în care sunt practicate intervenţiile pe carotidă preferă operaţiile clasice stenturilor. Este şi cazul Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei, unde ajung numeroşi pacienţi cu atac vascular cerebral.

Specialiştii de aici spun că se procedează aşa întrucât pacienţii ajung în stare foarte gravă şi, de regulă, au nevoie de o dublă intervenţie: pe inimă şi pe carotidă.

„Dăm peste pacienţi cu carotide înfundate, atunci când vin să se opereze la inimă. Prin intervenţia clasică, le salvăm atât vasele de la inimă, cât şi carotidele, în acelaşi timp, fără să îi supunem de două ori stresului”, explică medicul Iancu Mocanu, chirurg cardiovascular la Centrul de Boli Cardiovasculare al Armatei.

Nu în ultimul rând, medicii de aici consideră că varianta clasică a operaţiei este mai sigură. „Coronarele sunt foarte importante. Ele duc sângele către creier, de aceea trebuie curăţate foarte bine, iar chirurgia clasică are rezultate mai bune. Depunerile de grăsime şi calciu de pe vase se pot curăţa mai bine, în varianta clasică”, consideră medicul Iancu Mocanu.

Alte motive ţin de costuri. „Stenturile moderne, plus restul materialelor ajung pe la 3.000 de euro, operaţia clasică costă cam o sută de euro”, spune medicul cardiolog Cristian Gabriel, directorul Centrului.

Medicii spun că preferă să recomande stenturile pe carotidă doar când anatomia pacientului nu permite abordarea clasică sau când vasele de sânge nu sunt suficient de rezistente cât să permită intervenţia clasică.

„Aproape 30% din pacienţi sunt trataţi cu stenturi, iar 70%, prin operaţii clasice”, spune medicul Ionel Droc, şeful Departamentului de Chirurgie Vasculară de la Centrul de Boli Cardiovsculare al Armatei.

În total, în acest centru se montează cam 30 astfel de stenturi pe an şi se fac peste 100 de intervenţii, în variantă clasică.  

 

Când trebuie să mergeţi la medic

O persoană care are în familie rude ce au suferit un atac vascular cerebral ar trebui să facă anual un examen numit Eco Doppler. Examenul arată cât de îngustaţi sunt pereţii vaselor de sânge şi cum circulă sângele prin acestea. „Este o metodă neinvazivă. Cu ajutorul ultrasunetelor poate fi observată starea vaselor de sânge, inclusiv a carotidelor”, spune medicul Constantin Popa, neurologi la Institutul de Boli Cerebrovasculare „Vlad Voiculescu”, din Bucureşti. Alte semne care trebuie să vă trimită la medic sunt: colesterolul mărit (peste 130 mg/dl), hipertensiunea, glicemia crescută (peste

100 mg/dl).

Astfel, dacă medicul observă modificări şi leziuni ale vaselor de sânge, vă poate prescrie un tratament adecvat, ce vă poate ajuta să preveniţi un atac vascular cerebral. „Se face tratament preventiv cu aspirină sau se dilată cu stenturi arterele îngustate”, specifică neurologul Constantin Popa.

Un Eco Doppler este indicat după ce aţi trecut de vârsta de 35 de ani.

Cele mai citite

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...

Bayer Leverkusen, singura echipă din istoria Bundesligii care încheie sezonul neînvinsă

Bayer Leverkusen, campioana în premieră a Bundesligii, a devenit prima echipă din istoria campionatului de fotbal al Germaniei care încheie un sezon fără nicio...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...
Ultima oră
Pe aceeași temă