12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăGDPRDieta pe o săptămână care previne răceala şi gripa

Dieta pe o săptămână care previne răceala şi gripa

Pentru o imunitate puternică, includeţi în meniu spanac, friptură de curcan, pepene galben şi fructe de pădure.

Sorin (48 ani) răceşte doar o dată la trei-patru ani. Foarte probabil, imunitatea lui se datorează stilului de viaţă sănătos pe care-l duce. În fiecare zi, indiferent de sezon, face duş cu apă rece. Dimineaţa deschide larg ferestrele şi face gimnastică.

Mănâncă foarte des ceapă şi usturoi, lămâile le consumă ca atare, muşcând din ele, şi este în stare să devoreze kilograme de citrice.

„Sorin bea tot felul de ceaiuri din flori pe care ni le culegem singuri: sunătoare, muşeţel, tei, flori de soc. Tatăl lui a fost pădurar şi cunoaşte efectele fiecărei plante. Şi carnea îi place foarte mult. Mănâncă multă friptură la grătar, pentru că are proteine. Îi mai place vinul roşu, pentru că întăreşte organismul”, povesteşte Mihaela, soţia lui Sorin. Sorin nu a făcut niciodată vaccin antigripal. El spune că organismul are capacitatea de a lupta singur împotriva gripei. Atunci când răceşte, face frecţii cu spirt şi oţet şi dacă se nimereşte să fie la ţară îşi pune ventuze.

„Se tratează cu aspirine şi ceaiuri, în nici un caz cu antibiotice. Când e răcit, mănâncă un kilogram de usturoi pe săptămână şi două de ceapă. Folosim foarte multe remedii băbeşti învăţate de la bunici şi de la părinţi. Spre exemplu, pentru tuse ia o ridiche neagră, o scobeşte şi pune zahăr, o lasă câteva ore şi apoi bea zeama aia”, spune Mihaela.

Sistemul imunitar are nevoie de anumiţi nutrienţi pentru a fi puternic, spune şi Bruce Bistrian, profesor la Harvard Medical School.

Persoanele cu o alimentaţie săracă au imunitatea scăzută şi sunt mai predispuse la infecţii decât cele cu o dietă echilibrată.

David Leopold, director la Integrative Medical Education la Scripps Center, San Diego, vă oferă un meniu pentru o săptămână care creşte imunitatea organismului şi care vă fereşte de răceli şi gripă.

Luni

Micul-dejun: brioşe preparate cu făină integrală, omletă şi brânză săracă în grăsimi şi un pahar cu lapte de vacă sau din soia, ambele cu vitamina D.

Prânz: un sandviş cu friptură de curcan, avocado şi usturoi făcut cu pâine din făină integrală. La desert, pepene galben şi o ceaşcă cu ceai verde.

 
Cina: salată de spanac cu somon la grătar şi fructe de pădure, toate amestecate cu ulei de canola. Un bol cu supă caldă de legume.

Făina integrală şi somonul conţin seleniu necesar pentru întărirea sistemului imunitar. Şi spanacul conţine numeroşi nutrienţi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, precum acid folic, vitamina A şi vitamina C.

Pepenele galben are un conţinut apreciabil de vitamine A şi C, iar avocado are o cantitate mare de acid folic.

Pe lângă faptul că vitamina C întăreşte imunitatea, ea mai poate reduce durata răcelii cu aproape o jumătate de zi. Uleiul de canola din salată şi somonul furnizează Omega 3, acid care poate reduce riscul de pneumonie. Ceaiul şi supa calde calmează gâtul şi curăţă sinusurile.

Marţi

Micul-dejun: salată de fructe din fructe îngheţate precum căpşune, banane, seminţe de in şi iaurt cu probiotice.

 
Prânz: sandviş din piept de pui cu salată, usturoi şi roşii cu sos de soia şi o ceaşcă de ceai verde.

 
Cina: friptură din carne roşie cât mai slabă cu cartofi copţi în coajă, salată de spanac cu pere şi nuci cu sos de zmeură şi ulei de canola.

Fierul ajută organismul să facă faţă mai bine infecţiilor şi se găseşte în carnea roşie, pui şi soia.

Cartofii copţi conţin şi ei fier, dar şi vitamina C. Vitaminele antioxidante cele mai puternice, precum vitamina C, acidul folic şi vitamina A, se găsesc în căpşune, salată şi roşii. Iaurtul cu probiotice reduce febra, rinoreea şi tusea.

Miercuri

Micul-dejun: plăcinte cu fructe de pădure proaspete sau congelate, cu iaurt, care conţine probiotice şi vitamina D, ceai cald sau cafea.

 
Prânz: sandviş cu salată de ton în apă, usturoi şi morcovi, cu pită din făină integrală. La desert, salată de fructe cu kiwi, portocale şi fructe de pădure. O ceaşcă de ceai cald.

 
Cina: friptură de vită cu broccoli, ulei de canola cu garnitură de orez brun, nuci de soia şi migdale
pisate. O porţie de supă de legume.

Seleniul din pită, plăcinte, orez brun, ton şi din friptură este necesar pentru imunitate. Deficitul de zinc poate creşte riscul de infecţii, aşa că luaţi-l din iaurt, migdale, nuci de soia şi friptura de vită.

Broccoli, fructele de pădure şi celelalte folosite la salată conţin acid folic, vitamina C şi A. Ceaiul şi supa vă hidratează.

Joi

Micul-dejun: lapte, seminţe de in, nuci şi fructe de pădure, precum şi o ceaşcă de ceai verde sau negru, ori cafea.

 
Prânz: burrito cu fasole cu tortilla din făină integrală, brânză săracă în grăsimi, suc de roşii, usturoi. La desert, mango, papaya, pepene galben şi o ceaşcă de ceai verde.

 
Cină: spaghete cu sos cu ciuperci şi usturoi şi un pahar cu lapte.

Tortilla şi spaghetele oferă o cantitate suficientă de minerale esenţiale pentru imunitate, precum seleniu, zinc şi fier. Fasolea conţine acid folic şi seleniu. Mango, papaya şi portocalele sunt surse bune de vitaminele A şi C. Ciupercile stimulează şi ele sistemul imunitar, usturoiul are efect antibacterian şi antiviral, iar roşiile sunt bogate în vitaminele A şi C. Acidul Omega 3 se găseşte în nuci şi în seminţele de in.

Vineri

 
Micul-dejun: un bol cu cereale integrale, lapte, sos de soia, o ceaşcă de ceai verde sau una de cafea.

 
Prânz: sandviş cu brânză slabă, o porţie de supă cu usturoi şi una de struguri.

 
Cină: tortilla cu peşte, varză tocată, ardei gras şi usturoi, mango şi roşii.

Usturoiul este bogat în cuercitină, substanţă eficientă în congestiile nazale, care se mai regăseşte şi în mere, ceai, struguri, pere, căpşune, roşii şi cartofi.

Sâmbătă

 

 
Micul-dejun: omletă cu spanac şi ciuperci, pâine prăjită din făină integrală şi un pahar cu lapte.

 
Prânz: un platou cu fructe şi brânză şi pâine din făină integrală. Folosiţi mere, pepene galben, căpşune. O ceaşcă de ceai cald.

 
Cina: quesadilla cu piept de pui, fasole neagră, avocado, brânză şi usturoi. Iaurt şi fructe proaspete.

Duminică

Micul-dejun: lapte bătut şi vafe din făină integrală.

 
Prânz: paste cu nuci, broccoli, roşii, măsline verzi. La desert, felii de pere şi brânză, precum şi un pahar cu lapte.

 
Cină: friptură cu usturoi, morcovi şi cartofi.

Morcovii, cartofii şi broccoli conţin vitaminele C, A şi acid folic.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă