22.9 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăGDPRDezvaluiri socante: Locuitorii tarilor sarace, cobai pentru "progresul stiintei occidentale"

Dezvaluiri socante: Locuitorii tarilor sarace, cobai pentru “progresul stiintei occidentale”

Companii farmaceutice suedeze au testat noi medicamente pe locuitori ai unor tari sarace si 'ieftine', unde cerintele privind securitatea pacientilor nu sunt atat de stricte ca in Europa Occidentala. De exemplu, gigantul farmaceutic Astra Zeneca a testat in 26 de institutii medicale din Rusia, Polonia, Bulgaria, India si Ucraina noi pastile impotriva schizofreniei, medicamentul Seroquel. Consecintele pentru unii dintre bolnavi au fost tragice, releva cotidianul rus Novaie Izvestia, consultat de Agerpres.

Bolnavii (327 de oameni) au fost impartiti in doua grupuri. Unul primea Seroquel, al doilea – un placebo, niste pastile usor indulcite, fara efect real. Pentru acuratetea experimentului, pacientilor li s-a interzis sa ia orice alte medicamente. Tocmai aceasta decizie a fost fatala. Seroquel s-a dovedit un medicament eficient, obtinand o larga raspandire in intreaga lume, insa pacientii din al doilea grup, care nu primeau decat placebo, au devenit victime ale 'progresului stiintific'. Starea de sanatate a 36 de persoane din acest grup s-a inrautatit dramatic, iar sansele de vindecare s-au redus considerabil. Majoritatea dintre ei s-au sinucis.

Experimente pe cetateni rusi si locuitori ai altor state unde nu exista o protectie juridica asemanatoare celei din Occident s-au desfasurat in 2005-2006, insa despre ele s-a aflat abia acum, in contextul unei anchete initiate de Radioul Social al Suediei. Somitati medicale din tara si-au exprimat indignarea in legatura cu cele intamplate, mai ales ca in Suedia un astfel de experiment nu ar fi fost posibil.

"Inlocuirea medicamentelor cu placebo lezeaza direct sanatatea pacientilor", au declarat experti pentru etica medicala de la Universitatea din Geteborg. "Nu este exclus ca oamenii sa se fi sinucis ca urmare a acelui experiment".

Potrivit cotidianului Svenska Dagbladet, "experimentele realizate in est", inclusiv in Rusia, se aflau demult in arsenalul companiilor farmaceutice si al celor de cercetare occidentale, care sunt atrase de preturile mici din aceste tari si de lipsa unui control asupra testelor efectuate pe oameni.

Dupa cum dezvaluie Agentia Medicala Europeana (EMEA), in perioada 2005-2008 o patrime dintre pacientii pe care companii din state-membre ale UE si-au testat produsele erau cetateni ai "lumii a treia", intre care si ai Rusiei. Costurile testarilor in aceste tari sunt cu 60-70% mai mici decat in Occident. In afara de aceasta, este mult mai usor sa obtii autorizatie pentru desfasurarea de teste pe oameni, iar in caz de esec se poate evita o ancheta penala.

Criza economica va duce la o exploatare si mai mare a tarilor sarace de catre companii occidentale, la transformarea tarilor din est intr-un poligon pentru testarea de noi preparate si metode de tratament, atentioneaza Svenska Dagbladet.

In Rusia si in alte tari, unor riscuri majore sunt supusi mii de bolnavi, carora nici macar nu li se spune, ca in cazul cu Astra Zeneca, ca au fost transformati in cobai. Adesea, nici nu este vorba de remunerare financiara acordata oamenilor pe care se fac testele.

Pana de curand, autoritatile atat ale tarilor lumii a treia, cat si ale celor din Occident nu vedeau nimic blamabil intr-o astfel de cooperare 'reciproc avantajoasa', ceea ce a determinat societatea sa ia masuri. In Olanda, oamenii care se opun transformarii populatiei tarilor sarace in participanti fara voie ai experimentelor au creat Centrul pentru Cercetarea Societatilor Multinationale (SOMO), care apara interesele locuitorilor statelor 'ieftine' din UE si OMC, stabilind pentru companiile occidentale reguli de functionare 'pe teritorii straine' indentice cu cele de 'acasa'.

La presiunile acestor organizatii, EMEA a elaborat recent o strategie pentru trei ani privind stabilirea unui control asupra activitatii companiilor farmaceutice europene in tarile in curs de dezvoltare. Insa, exista riscul real ca, pana ce acest program va fi implementat, multi dintre pacientii din Rusia si din alte tari 'comode' pentru experimentatorii occidentali sa moara sau sa fie 'mutilati' in urma unor noi si noi teste, atentioneaza Novaie Izvestia.

Cele mai citite

Radu Mihaiu, despre alegerile din Sectorul 2: Există secții unde lipsesc voturi, există secții unde se regăsesc voturi în plus

Primarul Radu Mihaiu atrage atenția că, după alegerile din Sectorul 2, "există secții unde lipsesc voturi, dar și mai grav, există secții unde se...

Radu Mihaiu, despre alegerile din Sectorul 2: Există secții unde lipsesc voturi, există secții unde se regăsesc voturi în plus

Primarul Radu Mihaiu atrage atenția că, după alegerile din Sectorul 2, "există secții unde lipsesc voturi, dar și mai grav, există secții unde se...

Bacalaureat 2024. Astăzi este proba orală la Limba română

Examenul de Bacalaureat 2024 începe în ziua de luni, 17 iunie, prima probă fiind proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidaţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă