14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăGDPRCum să ne adaptăm organismul la frig

Cum să ne adaptăm organismul la frig

Frecţiile cu apă rece înainte de a ieşi din casă ajută organismul să nu piardă căldură, iar brânzeturile şi ouăle ne furnizează proteine.

 

Orice variaţie bruscă de temperatură solicită organismul, astfel încât acesta are nevoie de câteva zile ca să se adapteze. „Organismul sănătos trece uşor peste stresul acesta. Cele aflate într-un echilibru precar, aşa cum e cazul la copii, gravide, bătrâni sau la persoane care suferă de boli cardiovasculare, sunt mai sensibile”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru. Specialistul spune că în perioada următoare se aşteaptă o înmulţire a cazurilor de infecţii ale căilor respiratorii superioare şi inferioare, precum  rinite, rinofaringite, laringite sau traheobronşite. „Există deja astfel de cazuri, o creştere bruscă a infecţiilor căilor respiratorii remarcându-se odată cu începere şcolii, din cauza colectivităţii”, adaugă medicul.

Sirop de tuse şi vitamina C pentru răceli

Medicul infecţionist Monica Luminos, de la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, spune la rândul ei că virozele respiratorii au umplut grădiniţele şi şcolile şi-i sfătuieşte pe părinţi să-i ţină acasă câteva zile pe copiii răciţi pentru a nu-i îmbolnăvi şi pe ceilalţi. Tratamentul este unul simptomatic, cu siropuri pentru tuse şi vitamina C, precum şi cu paracetamol, în cazul în care micuţul are temperatură. „Dacă au scăpat fără o viroză, copiii ar trebui vaccinaţi deja împotriva gripei. Vaccinurile se găsesc în farmacii”, recomandă Monica Luminos.

O metodă bună de a face faţă frigului, recomandată atât copiilor, cât şi adulţilor, este frecţionarea corpului cu apă rece după duş. „Dimineaţa se frecţionează corpul cu un prosop înmuiat în apă rece. Adulţii pot face asta direct cu mâna. Apoi, vă ştergeţi cu un prosop uscat şi vă îmbrăcaţi. Frecţia zilnică cu apă rece se face pe toată perioada rece a anului, înainte de a ieşi din casă, pentru a nu obliga organismul să se adapteze mai repede decât poate. Apa rece provoacă îngustarea vaselor de sânge, astfel că nu se mai pierde căldură din corp”, explică Rodica Nanu, medic pediatru la Clinica Medicover din Bucureşti. Pe acelaşi principiu, vara sunt recomandate frecţiile cu apă caldă care măresc dimensiunea vaselor de sânge.

Creşterea rezistenţei organismului se face şi prin limitarea stresului, odihnă, o alimentaţie bogată în fructe şi legume şi tratarea adecvată a răcelilor. „Aveţi grijă ca micuţii să nu plece nemâncaţi din casă, chiar dacă obişnuiesc să ia micul-dejun la grădiniţă. Şi o jumătate de banană este bună în acest caz. Peste noapte, scade glucoza din sânge, ceea ce face ca organismul să fie sensibil la boli”, spune Rodica Nanu. Alimentaţia trebuie să fie bogată în proteine, pe care le luaţi din carne, lapte, brânză şi ouă, dar şi în vitamine pe care e de preferat să le luaţi din legume şi fructe. Evitaţi pe cât posibil alimentele care conţin conservanţi şi aditivi. Text Box:  

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă