25.3 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăGDPRCum alegem o mașină de spălat (P)

Cum alegem o mașină de spălat (P)

Mașina de spălat rufe a devenit un ajutor care nu poate lipsi dintr-o gospodărie. La bloc, la casă, în oraș, la țară, mașina de spălat rufe este electrocasnicul care efectiv ne face viața mai ușoară. Tocmai de aceea, e important, când facem oastfel de achiziţie să nu ne gândim exclusiv la prețul de vânzare. Acesta este un indicator important, dar nu e singurul, căci mult mai importante sunt calitatea spălării şi uscării hainelor, consumul de energie, cosumul de apă şi zgomotul pe care îl face. 

Țineţi cont de stilul dumneavoastră de viaţă, de spaţiul pe care îl aveţi la dispoziţie. Pe piaţă există câteva tipuri de maşini de spălat rufe: cu încărcare superioară cu cuvă şi agitator sau cu încărcare frontală. Cele cu încărcare superioară pot fi de două feluri: cu cuvă şi cu agitator. Acestea din urmă sunt cele mai ieftine mașini de spălat rufe.  

Cele care dispun de cuvă (orizontală sau verticală) sunt mai eficiente cu detergenţi ce produc o cantitate redusă de spumă, de asemenea folosesc o cantitate mai mică de apă, iar vitezele de rotaţie pot fi ridicate, timpii necesari derulării programelor fiind destul de mici. Capacitatea de încărcare cu rufe poate ajunge până 10-11 kg. 

Maşinile de spălat rufe cu încărcare frontală sunt cele mai răspândite şi utilizate de către consumatori. Au performanţele cele mai bune la teste şi sunt modele cu rezultate bune la stoarcerea apei din rufe. Rotaţiile de stoarcere pot fi de până la 1.800 rpm. Deși au un volum mai mare decât aparetele cu încarcare superioar, există pe piaţă şi maşini „slim", care pot intra în spații mici.

Cum alegem o mașină de spălat

Una dintre cele mai largi game de mașini de spălat rufe poate fi găsită la Emag. Înainte de a cumpăra acest electrocasnic indispensabil, analizaţi cantitatea de rufe pe care o spălaţi într-o săptămână. Dacă spălaţi de cel puţin cinci ori pe săptămână, achiziţionaţi o maşină cu o capacitate mai mare. Cele de 6 kg sunt în mod normal destul de încăpătoare pentru o familie de 4 persoane.

De asemenea, este important să vă gândiți cât timp aveți la dispoziție pentru operațiunea de spălare a rufelor. Mașinile de spălat cu viteze de rotaţii mai mari vă ajută să economisiţi timp în derularea programelor, să aveţi consum mai mic de energie, datorită performanţelor de stoarcere mai bune.  O maşina cu viteză de rotaţie de 1.200 este cea mai bună alegere.

Alţi factori de care se poate ţine cont sunt reprezentate de programele speciale de spălare, de exemplu: programul antialergic sau programul special pentru geci de puf, cât şi programele speciale pentru întreţinerea hainelor copiilor.

În ultimii ani, producătorii au redus atât consumul de apă, cât şi pe cel de energie. În prezent, există modele cu consum de energie extrem de redus, motiv pentru care se clasează într-o clasă superioară clasei de energie A. Astfel, pe piaţa din România sunt disponibile modele care consumă cu 20 – 30% mai puţină energie decât modelele situate în clasa de eficienţă A, păstrând nealterate performanţele de spălare (clasa A).

Aveți pielea sensibilă?  Există soluții

Consumatorii cu o piele sensibilă ar trebui să aleagă un model cu funcţie de clătire extra. Oricât de bine ar clăti o maşină de spălat rufe, detergentul nu este în totalitate îndepărtat din ţesături. Soluţia este funcţia de clătire în plus. Puteţi, de asemenea, să utilizaţi detergent lichid în loc de detergent pudră. O altă funcţie importantă pentru „sensibili" este cea care detectează detergentul în plus. În cazul acesta, maşina de spălat rufe va adăuga un ciclu de clătire.

Unde amplasăm maşina de spălat?

Chiar dacă aveţi înrădăcinată ideea că maşina de spălat rufe trebuie să stea în baie, totuşi, atunci când spaţiul nu vă permite să o amplasaţi acolo, există și alte variante. Bucătăria, debaraua, un corp de mobilier, o nişă sau chiar camera de zi pot reprezenta soluţii pentru amplasarea maşinii de spălat. De exemplu, o puteţi încastra în mobilierul de bucătărie, o soluţie avantajoasă din mai multe puncte de vedere: nu veţi aglomera baia, şi aşa mică, iar în bucătărie, acest electrocanisc este protejat prin faptul că există în această încăpere o umiditate constantă şi o ventilaţie mai bună prin comparație cu baia.

 Maşina de spălat rufe se poate racorda atât la conducta de apă rece, cât şi la cea de apă caldă. Raţiunea acestei din urmă soluţii este economisirea curentul electric prin alimentarea maşinii direct cu apă caldă. Aparatul va consuma energie electrică doar cât să mărească temperatura apei cu câteva grade, în funcţie de diferenţa dintre temperatura apei din instalaţie şi cea cu care se doreşte a fi spălate rufele. 

Cu uscător încorporat sau separat?

Dacă nu aveți un balcon unde să uscați rufele spălate sau acesta este prea mic, există o soluție și pentru această problemă. Emag, de exemplu, oferă atât mașini de spălat rufe cu uscător încorporat, dar și uscătoare independente.

Majoritatea modelelor usucă rufele prin condensare, ceea ce înseamnă că apa este transformată în abur  colectat și transformat din nou în apă într-un recipient special plasat pe uscător. Astfel, nu e nevoie de o gură de evacuare a apei, ci ci doar conectarea la o priză electrică.

Este foarte important ca uscătorul să aibă un senzor de umiditate. Acesta „simte” când hainele sunt suficient de uscate, așa că oprește uscătorul. Acest lucru duce la un consum mai redus de energie, protejând, în același timp, și țesăturile, care nu mai sunt expuse la temperaturi prea mari. Astfel, posibilitatea că acestea să fie distruse sau să își schimbe dimensiunile dispare.

Cele mai citite

Dosar penal după ce o poartă metalică de pe un teren de sport a căzut peste un copil

Polițiștii din Alba au deschis un dosar penal după un incident petrecut pe terenul de sport al unei școli din Alba Iulia, unde o...

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...

Kelemen Hunor și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „România arată ca o casă de nebuni”

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a acceptat, vineri, să candideze la alegerile prezidențiale din partea formațiunii sale politice. El a lansat critici dure la adresa...
Ultima oră
Pe aceeași temă