25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăGDPRCseke Atilla: Nu am o problemă cu persoana lui Duţă

Cseke Atilla: Nu am o problemă cu persoana lui Duţă

Ministrul Cseke Atilla susţine că în sistemul medical trebuie să existe o singură comandă pentru ca reforma să fie aplicată în mod unitar şi eficient. De aceea, ministrul nu renunţă la proiectul său de a subordona Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ministerului.

Ministrul sănătăţii şi şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au avut, în ultima perioadă, puncte de vedere divergente inclusiv în privinţa reformei sistemului sanitar. Preşedintele Traian Băsescu a avertizat că dacă cei doi nu ajung să se înţeleagă, trebuie să plece din fruntea celor două instituţii.

În ceea ce priveşte acest conflict, Cseke a declarat că “nu are o problemă de persoană, ci de concepţie”.

Eu nu am o problemă de persoană, ci de concepţie. Trebuie să existe o singură comandă în sistemul sanitar, pentru ca astfel reforma să fie aplicată unitar. Astfel, indiferent dacă la conducere este Cseke sau Duţă, trebuie să existe o singură comandă”, a spus Cseke la inaugurarea SMURD care a avut loc la Spitalul Universitar din Bucureşti pe 2 august.

Cseke Atilla a comparat inaugurarea SMURD cu mutarea dintr-o căruţă la volanul unei maşini cu toate opţiunile şi a anunţat că se vor mai deschide până la finele acestui an, alte patru secţii similare dintre care una va fi amplasată la Spitalul Floreasca. Vezi aici cum arată noua UPU de la Spitalul Universitar.

În cadrul aceluiaşi eveniment, premierul Boc a făcut din nou referire la declaraţiile sale din seara precedentă potrivit cărora “sănătatea va beneficia de sume suplimentare de bani pentru a susţine procesul de reformă, demarat de ministru”.

Guvernul va aloca 300 milioane lei pentru sănătate, la rectificarea bugetară, va păstra 150 milioane lei pentru spitale în Fondul de rezervă şi va suplimenta creditele de angajament cu peste un miliard de lei pentru medicamente şi alte probleme din sistem, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.

“La rectificarea de buget pe care o vom promova în zilele următoare, sănătatea va beneficia de resurse financiare suplimentare, este vorba de 300 milioane lei alocate direct, 150 milioane lei care rămân în Fondul de rezervă, dar tot pentru spitale şi medicamente, la care se mai adaugă credite de angajament de peste un miliard de lei. Faptul că, în primăvara acestui an, au fost restructurate mai multe spitale ne-a dat posibilitatea să avem mai multe resurse financiare pentru a le moderniza sau a le consolida pe cele existente”, a spus Boc, prezent la inaugurarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Guvernul va stabili un pachet minimal de servicii în sănătate, care să primească avizul Parlamentului în primăvara anului viitor, şi va reglementa taxa clawback. Alte măsuri sunt: utilizarea pe scară largă a medicamentelor generice şi adoptarea în Parlament a proiectului de coplată. Cardul de sănătate şi prescripţia electronică sunt alte două elemente care trebuie introduse în sistem.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 24 mai 2024, o serie de decrete. Iată decretele semnate astăzi de președinte: Decret privind promulgarea Legii pentru completarea...

Probleme pentru Rishi Sunak. Mai mulți parlamentari conservatori britanici sunt gata să demisioneze

Premierul britanic Rishi Sunak suferă din cauza plecării în masă a legislatorilor, numărul demisiilor depășind nivelul pe care l-a suferit Partidul Conservator înainte de...

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 24 mai 2024, o serie de decrete. Iată decretele semnate astăzi de președinte: Decret privind promulgarea Legii pentru completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă