26 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăGDPRCriza economică a dublat numărul donatorilor de sânge

Criza economică a dublat numărul donatorilor de sânge

Peste 250 de persoane vin, zilnic, să doneze sânge. În urmă cu doi ani, când efectele crizei economice abia dacă erau simţite, numărul lor abia ajungea la 130, potrivit Realitatea.net. Pentru o recoltare de sânge, oamenii primesc 60 de lei, o zi liberă de la serviciu şi, pentru o lună, reducerea la jumătate a abonamentului la transportul în comun.

“S-a înregistrat o creştere a numărului de persoane care doresc să doneze sânge încă de anul trecut. Acum avem în jur de 200-250 de persoane pe zi sau chiar mai mult, însă o parte dintre ei sunt respinşi din motive medicale”, a spus dr. Doina Goşa, directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională al Municipiului Bucureşti.

Medicul Goşa spune că ar prefera ca oamenii să facă acest act benevol, şi nu să fie împinşi de cele şapte bonuri de masă sau de o zi liberă de la serviciu, pentru ca sângele să fie mai de calitate.

“Cel mai bine este ca oamenii să vină să doneze sânge în mod neinteresat, pentru că în felul acesta selecţia este mai riguroasă. Se poate ca persoanele care vin interesate de aspectul financiar să ascundă unele afecţiuni, care se pot vedea sau nu la analizele medicale pe care le facem. Totuşi, suntem pe o pantă ascendentă în ce priveşte donarea de sânge în ţară”, apreciază dr. Doina Goşa.

Şeful Centrului de Tranfuzie din Capitală spune că, în anul care tocmai s-a încheiat, colecta a fost de 43.000 de unităţi de sânge, adică în creştere cu 6.000 faţă de cea din 2008, dar şi pentru acest an estimează creşteri comparativ cu 2009.

Şi în ţară a crescut numărul persoanelor care se duc să doneze, astfel că, la Braşov, donarea de sânge se face cu bon de ordine.

La Târgu-Mureş, numărul donatorilor a crescut cu circa 10% din 2009 şi până acum. “S-a observat o creştere a donatorilor de sânge la Centrul de Tranfuzii şi, în plus, trebuie să avem în vedere faptul că în oraş este şi un spital universitar foarte mare, unde se pot duce oamenii. Este o creştere de 10% în ultimul an şi jumătate şi estimăm că numărul persoanelor care vor veni să doneze sânge va fi mai mare”, crespune dr. Dana Florea, directorul Centrului de Transfuzii Sangvine din Târgu-Mureş.

Potrivit medicului, în 2009, unitatea a înregistrat 15.000 de unităţi de sânge prelevate, ceea ce înseamnă o creştere cu 1.000 de unităţi de sânge comparativ cu 2008. În anul 2009, numărul donatorilor a fost de circa 1.000 de persoane, adaugă medicul.

La o recoltare, se donează o unitate standard de 450 de mililitri de sânge. “Această unitate este însă uşor suportată de un organism sănătos, iar sângele absent se reface în trei săptămâni”, spune dr. Doina Goşa, directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională din Bucureşti. Sângele recoltat are un termen de valabilitate cuprins între cinci zile şi şase luni.

În acest moment, mai spune medicul, este nevoie de sânge din grupa AB 4 negativ, grupă sangvină care este extrem de rară în populaţia generală.

Cine nu poate să doneze sânge

Există mai multe contraindicaţii medicale pentru care persoanele nu pot să doneze sânge, însă printre cauzele cele mai frecvente se numără:

* persoanele care suferă de boli cardiace
* persoanele cu boli cronice
* bolnavii de diabet
* cei cu afecţiuni neurologice
* persoanele care au boli transmisibile prin sânge – hepatite, tuberculoză
* bolnavii cu afecţiuni ale pielii
* femeile însărcinate
* persoanele cu o greutate foarte mică sau prea mare (peste 130 de kg)

Cele mai citite

VIDEO. Cristiano Ronaldo, în lacrimi! Al-Nassr a pierdut finala Cupei Regelui

Imagini rare cu unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume. Cristiano Ronaldo s-a întins pe jos și a plâns în hohote, după ce...

Sfatul de campanie al lui Bode pentru candidații PNL din Giurgiu

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, i-a îndemnat pe candidaţii partidului la alegerile locale în Giurgiu să vorbească în campania electorală despre proiectele de...

Mama lui Michelle Obama, Marian Robinson, a murit la 86 de ani

Marian Robinson, mama fostei Prime Doamne a SUA, Michelle Obama, a murit la 86 de ani, scrie BBC. Într-o declarație, familia ei a precizat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă