16.1 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăGDPRCe medicament minune îi poate scăpa pe bolnavii de cancer de chimioterapie

Ce medicament minune îi poate scăpa pe bolnavii de cancer de chimioterapie

A fost descoperită o nouă metodă pentru a transforma o familie de medicamente care tratează cancerul la sân în medicamente eficiente împotriva altor forme de cancer. Cercetarea ţinteşte formele de cancer ereditar care conţin acelaşi tip de genă mutantă şi se concentrează pe o familie de medicamente numită Inhibitori PARP.

PARP este o proteină cu rol în procesele celulare şi mai ales în repararea ADN-ului. Celulele folosesc proteina în cauză pentru a-şi repara porţiunile distruse de ADN. Dacă celule canceroase folosesc proteina pentru a-şi repara ADN-ul, atunci creşterea şi dezvoltarea lor scapă de sub control. Inhibitorii PARP blochează efectul proteinei asupra celulelor canceroase.

Acest medicament este important deoarece îşi îndreaptă atenţia asupra tumorii, omorând-o fără a afecta celulele sănătoase. Efectele adverse sunt minime în comparaţie cu cele ale radioterapiei şi chimioterapiei, deoarece în cazul acestora sunt afectate şi celule sănătoase.

Medicamentele profită de punctul slab al formelor ereditare de cancer la sân şi anume o mutaţie a genei BRCA1. Genele sunt, în mod normal, supresoare ale tumorilor (nu permit apariţia tumorilor şi dezvoltarea acestora). Însă, dacă aceste gene suferă mutaţii, nu au nici o putere împotriva celulor tumorale.

Celulele normale au două moduri de a se repara – ceea ce le permite să se dezvolte şi să se multiplice – pe când celule din cancerele BRCA au numai un mod de a face asta. Inhibitorii PARS profită tocmai de mutaţia celulelor canceroase, anulându-le singurul mod de a se repara. Blocându-le dezvoltarea şi multiplicarea, aceştia conduc, în final, la moartea celulelor tumorale.

Metoda este deocamdată în faza de cercetare, însă oamenii de ştiinţă britanici sunt optimişti în ceea ce priveşte punerea în aplicare a metodei. “Am putea avea o armă puternică împotriva cancerului”, a spus un cercetător, citat de Daily Mail.

Cele mai citite

Cazurile AEGEK și SIVECO, aproape să îngroape ministerul lui Adrian Câciu! Guvernul scoate de la saltea 300 de milioane de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu, se confruntă cu posibilitatea un blocaj financiar semnificativ din cauza unei serii de sentințe...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă