17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRBomba cu ceas a infertilităţii bărbaţilor

Bomba cu ceas a infertilităţii bărbaţilor

Oamenii de ştiinţă avertizează că nivelul în creştere al infertilităţii masculine a devenit atât de periculos, încât este vorba de ”o problemă gravă de sănătate publică’, scrie Daily Mail, citat de Agerpres.

Profesorul Niels Skakkebaek, de la Universitatea din Copenhaga, descrie problema ca fiind ‘la fel de importantă ca încălzirea globală’. Recent, un om de ştiinţă chiar a sugera că, dacă oameni de ştiinţă de pe Marte ar fi studiat sistemul de reproducere masculin, este posibil să fi conchis că omul a fost destinat unei extincţii rapide. Iar dacă acest fenomen continuă, tendinţa ar putea indica faptul că bărbaţii sunt pe cale de a deveni complet infertili în câteva generaţii.

Potrivit unor studii recente, unul din cinci bărbaţi tineri sănătoşi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani produce un număr de spermatozoizi anormal. Numai între 5-15 la sută din sperma lor este destul de bună pentru a fi calificată drept ‘normală’, în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – ceea ce dovedeşte că infertilitatea nu este doar o problemă a femeilor.

Pe de altă parte, fertilitatea bărbaţilor este influenţată foarte mult de perioada pe care o petrec în pântecele mamei şi de primele luni de la naştere. ‘Spermatozoizii sunt în scădere şi există dovezi tot mai multe că problema începe chiar înainte de naştere,’ spune Dr. Gillian Lockwood, directorul medical al Midland Fertility Services. Potrivit unor cercetări, deşi procesul de producere a spermei – cunoscut sub numele de spermatogeneză – incepe în adolescenţă, pregătirile cruciale se fac în câteva luni, înainte şi după naştere.

Dieta viitoarelor mame, obezitatea în timpul sarcinii şi expunerea unei femei la fumat, pesticide, poluarea din trafic, materiale plastice şi chiar soia – despre toate acestea se crede că au o influenţă asupra viitoarei fertilităţii la un făt de sex masculin.

Experţii vorbesc despre o ‘fereastră’ de dezvoltare testiculară, care începe la fătul în creştere şi se termină în primele şase luni de viaţă. Problemele care apar în această perioadă înseamnă că copilul de sex masculin ar putea să nu fie niciodată în măsură să facă proprii copii.

Cele mai citite

Un șef militar secret al Hamas a pus la cale atacul din 7 octombrie asupra Israelului

Liderul militar evaziv al Hamas, Mohammed Deif, unul dintre creatorii din spatele a ceea ce Israelul a numit momentul 11 septembrie, vorbește rar și...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

Gheorghe Dincă, afirmații tulburătoare: “Pe Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu nu le-am omorât, ci le-am vândut!”

Gheorghe Dincă, cunoscut ca „Monstrul din Caracal”, încearcă să obțină rejudecarea dosarului în care a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare....
Ultima oră
Pe aceeași temă