27.2 C
București
joi, 6 iunie 2024
AcasăGDPRAlimente periculoase pe timp de vară

Alimente periculoase pe timp de vară

Fructele, brânzeturile, mezelurile şi conservele de peşte sunt produse care se pot contamina uşor în timpul transportului, dar şi dacă nu vă spălaţi pe mâini.

De la un simplu fruct nespălat, un copil preşcolar poate ajunge la Terapie Intensivă. Infecţiile digestive, foarte răspândite în perioada de vară, se pot agrava până într-acolo încât copilul să facă diaree severă, febră şi chiar să intre în comă. „Alimentele contaminate cu bacterii precum salmonella, E-coli, stafilococi sunt foarte periculoase, mai ales în cazul copiilor de vârstă mică. Aceşti germeni pot atrage după ei şi alte infecţii, iar pe copiii cu vârste de până la 4-5 ani îi pot pune în situaţii foarte grave din cauza imunităţii scăzute”, explică medicul infecţionist Gheorghe Enache, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală. Vârstnicii reacţionează, de asemenea, foarte rău la aceste infecţii digestive cauzate de bacterii. „Dacă în cazul copiilor reacţiile severe apar din cauza imunităţii în formare, la bătrâni problema o constituie bolile asociate vârstei”, explică medicul Gheorghe Enache.

Pe timp de vară, copiii ar trebui feriţi de alimente care nu sunt proaspete sau care nu au fost transportate în condiţii igienice. „Cele mai periculoase sunt brânzeturile foarte sărate, pro-dusele de patiserie, mezelurile, preparatele din carne tocată, ouăle de raţă, conservele de peşte”, specifică medicul infecţionist Gheorghe Enache, care are experienţă şi în sistemul medical francez.

Învăţaţi copilul să se spele pe mâini

Medicul infecţionist Monica Luminos, de la Institutul „Matei Balş” din Capitală, povesteşte că a internat la Terapie Intensivă copii care de pe urma unor in-fecţii cu bacteria E-coli au făcut complicaţii extrem de grave – sindrom hemolitic, insuficienţă renală etc. „De la mâini nes-pălate şi muşte care au stat pe alimente au fost copii care s-au îmbolnăvit. În cazul lor, infecţia cu E-coli a evoluat cu sindrom hemolitic, insuficienţă renală şi anemii severe”, a amintit medicul. Aceasta a atras atenţia în special asupra igienei pe care părinţii uită să o impună copiilor. „Părinţii trebuie să îşi înveţe copiii să se spele pe mâini înainte de a mânca, după ce au fost la toaletă etc. E-coli se găseşte în intestine şi este normal ca micuţul să facă o infecţie digestivă urâtă dacă aduce bacterii de la toaletă şi le pune pe mâncare”, a avertizat medicul. În cazul copiilor, infecţiile digestive cu E-coli se pot complica şi cu tulburări de coagulare, pierdere severă de săruri, puls abia perceptibil, tensiune scăzută. „Punem copiii în perfuzii, îi rehidratăm. Este păcat să se ajungă la asta din cauza lipsei de igienă!”, spune medicul Monica Luminos, adăugând că sunt cazuri în care micuţii pacienţi îşi revin după două-trei zile şi chiar după o săptămână de spitalizare.

Vaccin contra virusurilor digestive

Nu doar infecţiile digestive cauzate de bacterii pun în pericol sănătatea copiilor pe timp de vară, ci şi cele cu rotavirusuri. „Vaccinul contra acestor virusuri care provoacă diaree severă nu este inclus în programul naţional, iar părinţii nu îl fac copiilor, deoarece costă destul de mult”, spune medicul infecţionist Monica Luminos. În Franţa, infecţiile cu rotavirusuri sunt mai puţin răspândi-te, deoarece vaccinarea copiilor împotriva acestora este obligatorie. În România, preţul vacci-nului care protejează de rotavirusuri ajunge la 30 de lei.

 

Avertisment

La ce este bine să fiţi atent:

brânzeturi sărate (pot fi contaminate cu stafilococi)

ouă de raţă (pericol de infecţie cu salmonella)

conserve de peşte (pot fi contaminate cu toxină botulinică)

carne tocată (E-coli)

produse de patiserie (E-coli)

mezeluri (E-coli)

fructe nespălate (E-coli)

 

Simptome pentru infecţii digestive cu E-coli

Vărsături

Scaune diareice

Febră 37-38 grade Celsius

Deshidratare

Tensiune scăzută, puls mic, extremităţi reci (în cazurile grave)

Sfauri

• Spălaţi-vă pe mâni după ce schimbaţi scutecele copilului
• Dacă aţi mâncat recent într-un restaurant, aţi călătorit, aţi consumat carne insuficient preparată termic, lapte sau sucuri nepasteurizate sau aţi avut contact cu o persoană ce suferea de diaree, este posibil să fiţi contaminaţi;
• Spălaţi-vă pe mâini după ce aţi schimbat scutecele copilului;
• Dacă micuţul este bolnav, folosiţi scutece de unică folosinţă şi manipulaţi-le cu atenţie;
• În timpul examenului medical, doctorul va verifica: temperatura corpului, tensiunea arterială şi pulsul, sensibilitatea abdominală. Totodată, specialistul va cere o coprocultură (cultură din scaun) pentru a identifica tipul de bcaterie responsabilă de îmbolnăvire. Mai pot fi necesare teste de sânge şi de urină.

Reguli

Când preparaţi mâncarea:
• Spălaţi-vă pe mâini înainte şi după ce manipulaţi carnea crudă;
• Curăţaţi ustensilele de gătit cu apă fiartă şi detergent imediat după ce aceste au venit în contact cu carnea crudă;
• Carnea fiartă nu se pune pe farfuria pe care a stat înainte carnea crudă;
• Este bine să aveţi două tipuri de tocătoare: unul pentru carnea crudă, altul pentru legume, verdeţuri etc.;
• În cazul produselor lactate, verificaţi întotdeauna eticheta;
• În călătorii, evitaţi să consumaţi apă de la robinet, preferând-o pe cea îmbuteliată.

Cele mai citite

O asistentă de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală a fost reţinută

O asistentă de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală a fost reţinută, miercuri după amiază, în dosarul în care procurorii anchetează împrejurările în care...

Ieșirea din „democrația cu șefi”

Scena publică este ocupată în România ultimelor săptămâni de demascarea unor fapte care se știau demult sau măcar se bănuiau cu privire la legătura...

Accident auto Transfăgărășan: Două pasagere au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu

Două pasagere din două maşini care s-au ciocnit pe Transfăgărăşan au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, cu mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă