26.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSocialJustițieGuvernul aprobă Normele pentru pensiile judecătorilor și procurorilor. În 2024, vârsta minimă...

Guvernul aprobă Normele pentru pensiile judecătorilor și procurorilor. În 2024, vârsta minimă de pensionare este 47 de ani și 4 luni

Guvernul României va aproba „Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor în materia pensiilor de serviciu” pentru judecători și procurori, inclusiv pentru judecătorii de la Curtea Constituțională.

Normele metodologice sunt incluse într-un proiect de Hotărâre de Guvern care va fi aprobat în ședința Executivului din 6 iunie 2024.

„Cuantumul pensiei de serviciu prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) este de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”, precizează proiectul de HG. Pe de altă parte, se precizează că „personalul care are dreptul la pensie de serviciu stabilită potrivit legii, la pensie de serviciu stabilită potrivit altor acte normative sau la pensie în sistemul public de pensii
are obligaţia de a opta pentru plata uneia din aceste pensii”. Cu alte cuvinte, o persoană nu poate cumula o pensie de serviciu de magistrat cu o pensie militară de serviciu sau cu o pensie în sistemul public de pensii.

Proiectul de HG include și o derogare cu privire la vârsta minimă de ieșire la pensie a magistraților. Concret, acest proiect precizează că, pentru a beneficia de pensia de serviciu, vârsta minimă de ieșire la pensie a unui magistrat este 47 de ani şi 4 luni în anul 2024, 47 de ani şi 8 luni în anul 2025, ajungând la 48 de ani în anul 2026. Această vârstă minimă va crește treptat, ajungând la 50 de ani în anul 2032 și la 60 de ani în anul 2062.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă