26.4 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăGDPRA fost lansat primul site AVIZAT de medici despre melanomul malign

A fost lansat primul site AVIZAT de medici despre melanomul malign

Marţi a fost lansat primul site avizat de medici despre melanomul malign, tipul de cancer de piele cel mai agresiv şi cu cea mai rapidă evoluţie în formă avansată. Acesta conţine informaţii specializate, sfaturi, testimoniale şi noutăţi despre prevenirea şi depistarea melanomului malign.

Lansarea site-ului www.info-melanom.ro marchează finalul campaniei de informare „Un viitor fără pată!“, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer în perioada verii.

Citeşte şi Controlul pielii, o necesitate! Cum îţi dai seama dacă o aluniţă este canceroasă sau nu

„Prin campania «Un viitor fără pată!» am dorit să ne adresăm în special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom, astfel că am organizat acţiuni speciale în toate centrele universitare importante din ţară, cu ajutorul studenţilor de la Medicină. I-am învăţat pe tineri să recunoască din timp semnele melanomului şi să pună prevenţia pe primul loc“, a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

În cadrul campaniei, peste 10.000 de tineri au aflat informaţii despre melanom, iar 150 dintre ei au fost testaţi dermatologic gratuit în cadrul evenimentelor desfăşurate de organizatori în centre universitare. Alte acţiuni de educare şi testare au avut loc în Delta Dunarii, populaţie cu risc crescut datorită expunerii prelungite la soare. Tot pe parcursul acestei campanii, parlamentari şi funcţionari ai Parlamentului României au dat un exemplu publicului privind prevenţia, participând la acţiunile de conştientizare şi educare desfăşurate în cele două camera ale Legislativului.

„Campania „Un viitor fara pată” ne-a permis să convingem mii de oameni de faptul că stă în puterea lor să îşi diminueze riscul reprezentat de melanom prin limitarea expunerii la ultraviolete şi prezentarea de urgenţă la medic la cea mai mică suspiciune”, a afirmat Dr. Adriana Melnic, Director Executiv al Societăţii Române de Cancer.

Citeşte şi Consultaţii gratuite ale aluniţelor pentru depistarea melanomului

Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului. Dacă este descoperit precoce şi tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri, în timp ce dacă este diagnosticat tardiv, 75% dintre pacienţi îşi pierd viaţa în primul an de la diagnosticare.

Incidenţa melanomului malign variază în Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an în ţările mediteraneene la 12-20/100000 pe an în ţările nordice şi este în continuă creştere.

În România, incidenţa a crescut în ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. În 2012, în ţara noastră, 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, arată cele mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei).

Citeşte şi Un medicament banal poate preveni CANCERUL. Află despre ce este vorba

Cele mai citite

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...

Dan Podaru: Cei mai mulți cetățeni ai sectorului 1 n-o mai vor pe Clotilde Armand

Cei mai mulți locuitori ai sectorului 1 din Capitală nu o mai doresc pe Clotilde Armand la primărie, concluzionează candidatul Partidului Ecologist Român (PER)...
Ultima oră
Pe aceeași temă