Condiția UE: Planul de Reziliență trebuie orientat spre digitalizare și spre proiecte verzi

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) poate folosi banii alocați de la Uniunea Europeană mai ales pentru digitalizare și pentru "proiecte verzi", a avertizat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.01.2021 - 10:48

"Avem acum bani europeni. Pe lângă aceste 30 de miliarde de euro, mai sunt şi cele 55 de miliarde de euro care veneau oricum în România, deci să-i folosim pentru ceea ce s-ar numi business us usual. Să folosim PNRR-ul pentru tranziţia verde, verde şi reformă", a cerut ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, referindu-se la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Ministrul Ghinea a recunoscut că actualul PNRR al României nu respectă cele două condiții de alocare a fondurilor impusă de Comisia Europeană acestea fiind ca minimum 37 la sută din bani să fie folosiți pentru tranziţia verde şi minimum 20 la sută pentru digitalizare.

"Din păcate, şi nu spun ca să critic, o spun factual, planul existent acum nu respectă aceste două praguri, iar acestea trebuie respectate", a avertizat Cristian Ghinea.

Ministrul a precizat că o mare răspundere în aplicarea acestor proiecte revine administrației locale și a cerut, în acest context, o colaborare cu Asociația Municipiilor.

"În alte domenii din PNRR precum intervenţii la oraşe trebuie să fie mai multă tranziţie verde. Aici va fi ghidul pe care vreau să îl propun primarilor şi sper să mă văd cu Asociaţia municipiilor să le spun: prioritatea pentru alocarea financiară pentru oraşe trebuie să fie verde şi digital. Spun acum mesajul meu public către primari: daţi drumul, lucrul la proiecte pe digital şi verde. Ele pot să însemne foarte multe, pot să însemne piste de biciclete, pot să însemne trenuri, metrou, pot să însemne semaforizare inteligentă, iar aici la semaforizare inteligentă bifez şi verde şi digital. Aceştia nu sunt bani pe care îi gestionez eu sau ministerul, sunt banii României pe care trebuie să-i folosim deştept", a explicat ministrul Cristian Ghinea.

Comentarii