17.9 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Statului român i se cere să acorde un împrumut controversat. Decizia ar putea fi luată de premier

O delegație a grupului GFG Alliance, proprietarul combinatului siderurgic din Galați, ar intenționa să meargă la premierul Florin Cîțu pentru a solicita un ajutor din partea statului român, anunță surse citate de site-ul https://politica-dezastrului.ro.

Delegația condusă de omul de afaceri Ajay Aggarwal, reprezentând GFG Alliance, a fost deja la câteva ministere de la București și ar fi fost primită chiar de noul ministru al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare.

Potrivit sursei citate, GFG Alliance a obținut însă doar promisiuni din partea ministrului Nazare și nu lucruri concrete privind accesarea cât mai rapidă a împrumutului urmărit. Din acest motiv, Aggarwal ar intenționa ca la întâlnirea cu premierul Florin Cîțu să îi aducă la cunoștință nemulțumirile legate de faptul că nu primește decât promisiuni din partea reprezentanților Guvernului și că, drept urmare, Sanjeev Gupta, proprietarul Sidex Galați, intenționează să se retragă din România dacă nu îi vor fi dați banii solicitați.

Surse guvernamentale susțin însă că GFG Alliance, proprietarul combinatului Liberty Galați (fostul Sidex) nu mai reprezintă o companie solvabilă pentru accesarea creditelor pe care le solicită. Aparent aceste credite ar urma să susțină Liberty Galați sau alte companii din grup. În realitate, acești bani ar servi strict pentru rambursarea creditelor datorate Greensill Bank (Germania).

Situația s-a tensionat ca urmare a divergențelor dintre reprezentanții GFG Alliance (Sanjeev Gupta și Ajay Aggarwal) și Greensill Bank, care este principalul finanțator al combinatului din Galați și care deține și gajul asupra activelor acestuia.

Sanjeev Gupta și omul său de încredere, Ajay Aggarwal, insistă să contracteze un împrumut de 250 de milioane euro cu garanții din partea Eximbank. În acest fel, ei ar scăpa de banca germană din procesul decizional aferent acestei accesări de fonduri. Contractarea împrumutului ar fi o contralovitură la intențiile Greensill Bank de a vinde gajul deținut asupra activelor Liberty Galați, dacă până la finalul semestrului I din 2021 Greensill nu își va recupera măcar o jumătate din fondurile date lui Sanjeev Gupta.

Pe de altă parte, există zvonuri în piața financiară că Sanjeev Gupta și Ajay Aggarwal intenționează să notifice autoritățile germane de reglementare în domeniul bancar cu privire la nivelul uriaș de expunere financiară pe care Greensill Bank îl înregistrează în prezent în raport cu GFG Alliance.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă