Programul Start-up Nation ar încuraja revenirea românilor din străinătate

Start-Up Nation va avea un buget în jur de un miliard de lei, cu care vor putea primi finanţare circa 5.000 de firme, a decis Ministerul Economiei.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 04.02.2020 - 11:17

"La Start-Up Nation, avem în jur de un miliard de lei, deci vreo 5.000 de firme care vor putea fi finanţate. Suntem în curs de a crea noua grilă, în curs de aprobare”, a anunţat Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei.

„Apar elemente noi în modul de departajare a celor care vor să acceseze aceste fonduri. Vor fi punctaţi în plus cei care vin din Diaspora, tocmai ca să pot să-i aduc pe cei de afară, să aibă o dorinţă în plus să vină", a spus Rogojinaru.

„Eu nu cred în cineva care vine la stat şi spune: Dă-mi şi mie 40.000 de euro. Eu n-am nici un ban să pun, dar hai, că vedem cum facem." Liviu Rogojinaru, secretar de stat Ministerul Economiei 

Solicitanţii vor fi obligaţi să facă dovada că au urmat un curs de specialitate, cu excepţia celor care sunt deja economişti sau ingineri.

„Pentru cei care nu au studii superioare sau nu au avut un curs de specialitate, să dovedească faptul că au urmat un curs foarte scurt şi foarte condensat de management. De ce? Pe unul pe care îl pun să facă un business îmi poate băga în faliment zece, dacă nu ştie”, a explicat demnitarul.

O altă noutate este legată de cofinanţarea aplicantului la program. „Eu nu cred în cineva care vine la stat şi spune: Dă-mi şi mie 40.000 de euro. Eu n-am nici un ban să pun, dar hai, că vedem cum facem", a mai spus Liviu Rogojinaru, care provine din mediul de business.

Acesta s-a gândit la un procent de cofinanţare de 5%, 10%, 15%, 20% din partea aplicantului: „5% din suma care va fi cerută la stat, până la 15% şi vedem dacă cerem şi 20%”.

 

Se poate schimba numele

Toate modificările sunt în circuit de avizare interministerială, iar denumirea Start-Up Nation va fi puţin schimbată. Programul va avea un buget de un miliard de lei, iar Rogojinaru speră să mai capete bani la prima rectificare bugetară.

"Toate programele începute se continuă cu banii pe care îi mai avem, pe care îi mai găsim. Am găsit foarte puţini bani, aproape deloc, ca să înţelegeţi din ce cauză spun acest lucru... Nu vreau să acuz pe nimeni, dar ăsta este adevărul”, a explicat Liviu Rogojinaru.

Demnitarul promite că va continua „şi programul pentru femei antreprenor, şi programul de dezvoltare a comerţului, şi de internaţionalizare. Am mai puţini bani pentru ele, dar cât pot să fac, voi ajuta 10, 100, 500 de firme”.

Comentarii