Poate că va fi criză, dar aceasta nu va porni de la imobiliare

Sectorul rezidenţial traversează o perioadă similară celei de dinainte de criza din 2008, cu preţuri nejustificat de mari, afirmă JLL România.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

19.09.2019 - 17:33

JLL România e subsidiara din România a transnaţionalei Jones Lang Lasalle, originată în SUA. E afirmaţia JLL acoperită de realitate? „Piaţa imobiliară fiind sezonieră, vara nu e un anotimp propice afacerilor, scad preţurile, şi totuşi în august au fost raportate creşteri de preţuri nesemnificative, de 1-2%”, spune Ion Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

Dar metodologia prin care se fac calculele e proastă. „Mie mi se pare forţată comparaţia lor cu ceea ce s-a întâmplat în 2008”, susţine Zilişteanu. Vârful crizei subprimelor a fost prin martie 2008, înainte de septembrie 2008, când au început să cadă băncile (Lehmann Brothers, 15 septembrie 2008).

„Acum, lucrurile stau foarte diferit. Umflarea preţurilor nu se compară cu cea din anul 2008.” Ion Radu Zilişteanu, analist imobiliar

„Ce s-a întâmplat pe piaţa românească a fost prea puţin influenţat de ce se întâmpla pe pieţele internaţionale”, explică expertul. Până la începutul anilor 2000, băncile au căutat un debuşeu de plasare a banilor, pentru că trăiseră ani de zile din împrumuturi date statului român.

Dar acesta a avut atunci o perioadă de revigorare, nu a mai avut nevoie de atâtea împrumuturi şi băncile s-au trezit cu bani neplasaţi. Aşa au apărut împrumuturile ipotecare „şi a fost o degringoladă, în care băncile au acordat credite cu buletinul. Acum, lucrurile stau foarte diferit. Umflarea nu se compară cu cea din 2008”, a declarat Rl Ion Radu Zilişteanu.

 

Cererea solvabilă va scădea

În 2008-toamnă, un apartament de două camere, în Pantelimon, la etajul 10, ajunsese la 80.000 - 100.000 de euro. Acum e cel mult 60.000 de euro.

„Sunt elemente care au să conducă la căderea pieţei, dar preţurile nu mai scad la jumătate, ca atunci, ci vor fi scăderi, pentru că este vorba despre costul finanţării”, afirmă Zilişteanu.

Costul finanţării a crescut, prin mărirea Robor de la 0,8% la 3,3%. BNR presimte că lucrurile se vor degrada şi a limitat la 40% gradul de îndatorare a clientului. Cererea solvabilă va scădea şi va duce la scăderea preţurilor.

„Că o să vină după aceea, peste toate, şi o criză, aceasta este o altă poveste”, susţine analistul imobiliar.

Comentarii