25.3 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăEconomieFoto interviuFlorin Zamfirescu: Rodica Tapalagă se diferenţia printr-o ştiinţă a construirii personajului

Florin Zamfirescu: Rodica Tapalagă se diferenţia printr-o ştiinţă a construirii personajului

Actorul Florin Zamfirescu a declarat că Rodica Tapalagă a fost o mare actriţă, care se diferenţia de celelalte printr-o ştiinţă a construirii personajului, jucând cu o luciditate matematică, informează Mediafax.

Florin Zamfirescu a povestit că a cunoscut-o pe Rodica Tapalagă fiind student, iar prima oară pe scenă a văzut-o în spectacolul “D’ale carnavalului”, “unde era fenomenală”.

“Este, din punctul meu de vedere, o mare actriţă română. Ce o diferenţia de celelalte era o ştiinţă de construire a personajului. Lucra ca un chimist”, a spus Zamfirescu.

Actorul a mai menţionat că a împărţit scena cu Rodica Tapalagă în spectacolul “Steaua fără nume”, experienţa fiind pentru el “o lecţie de actorie”. “Când juca, nu se vedea cum e construit personajul, dar când lucra se vedea”, a spus Zamfirescu, apreciind că actriţa îşi juca rolul cu o luciditate matematică.

Actriţa Rodica Tapalagă, în vârstă de 71 de ani, a murit, sâmbătă, în locuinţa sa din Capitală, în urma unei boli, colagenoză, care s-a agravat în ultimele două luni şi care i-a afectat plămânii şi rinichii.

Trupul actriţei a fost depus la Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi – Colţea” din Bucureşti, unde cei care au admirat-o îi vor putea aduce un ultim omagiu.

Rodica Tapalagă s-a născut la 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, fiind sora mai mică a actorului Ştefan Tapalagă.

După ce a urmat şcoala primară şi liceul la Dorohoi, Rodica Tapalagă a absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti, în anul 1959.

A jucat pe scena Teatrului Naţional din Craiova, precum şi in filme, debutând în “Alo! Aţi gresit numărul” (1958), după care au urmat “Între oglinzi paralele” – regia Mircea Veroiu, “Artista, dolarii şi Ardelenii” – regia Mircea Veroiu, “Sistemul nervos” (2004) – regia Mircea Daneliuc.

În teatru a creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Notarra şi Teatrul Mic, iar din 1981 a fost actriţă a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti.

Cariera ei a fost recunoscută cu Premiul de interpetare pentru rolul “Liuba Setova” – Concursul Naţional al Tânărului Actor – 1960, Premiul de interpetare feminină pentru rolul “Ortansa” – Concursul Naţional de Artă Dramatică, Premiul Asociaţiei Cineaştilor (ACIN) – pentru rolul “Aglae” din “Tanase Scatiu” (1976), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2001).

Actriţa Rodica Tapalagă a fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udrişte.

Cele mai citite

Captură de peste 4 milioane euro în portul Constanța. Poliţiştii de frontieră au descoperit 18.000 de parfumuri

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, colaborând cu inspectori de la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa, au descoperit un transport impresionant de...

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...
Ultima oră
Pe aceeași temă