13.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

Belarus va primi 1 miliard de dolari de la FMI, în ciuda criticilor din partea opozanților

Belarus va primi un miliard de dolari de la FMI pentru a combate pandemia

Țara condusă de Alexandr Lukașenko va primi un miliard de dolari de la Fondul Monetar Internațional pentru combaterea pandemiei de coronavirus și restabilirea economiei. Decizia oficialilor i-a înfuriat pe opozanții președintelui din Belarus, susținând că șeful statului se va folosi de acești bani pentru represiuni.

Fondul Monetar Internațional a comunicat că va distribui 650 de miliarde de dolari către statele membre, ca parte a așa-numitelor drepturi speciale DST.

”La fel ca alte țări membre ale FMI, Belarus va primi o alocare DST proporțional cu cota sa”, a transmis un purtător de cuvânt al FMI, care a adăugat că, având în vedere evenimentele din această țară, va monitoriza situația îndeaproape.

De asemenea, FMI a anunțat luni că dacă banii vor fi folosiți cu înțelepciune și într-un mod eficient, criza fără precedent va putea fi combătută într-un final.

Opozanții lui Lukașenko au criticat decizia FMI, în contextul în care relațiile dintre Belarus și Uniunea Europeană sunt tensionate. Europa acuză de încălcarea drepturilor omului, dar și că Belarus a trimis imigranți în mod intenționat în țări vecine precum Lituania, Letonia și Polonia în scopuri politice. Potrivit specialiștilor, acțiunile lui Lukașenko reprezintă o răzbunare asupra blocului comunitar, în urma sancțiunilor primite pe fondul acuzațiilor de diverse abuzuri în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.

Svetlana Tikhanovskaya, liderul opoziției din Belarus, a scris pe Twitter că: „regimul din Belarus va folosi miliardul de dolari de la FMI pentru represiuni, nu pentru susținerea poporului”.

Ultima oră
Pe aceeași temă