21 C
București
vineri, 27 mai 2022
AcasăEconomieEconomie internăScandalul facturilor. Amenzi uriașe. Unii furnizori nici nu aveau licență

Scandalul facturilor. Amenzi uriașe. Unii furnizori nici nu aveau licență

În tot acest scandal al facturilor uriașe, e clar consumatorii sunt cei mai afectați și cei mai vulnerabili în fața giganților care abia se sperie de amenzi.

ANPC, amenzi de aproape 40.000 de euro

Desigur că legea compensației și cea a plafonării au fost de fapt praf în ochi, iar consumatorii nu au simțit nicio diferență la buzunare, dimpotrivă mulți au fost jefuiți cu legea-n mână.

Acum se fac controale peste controale și inspectorii ANPC au descoperit că mulți furnizori încasează facturi fără ca măcar să aibă licență.

Comisarii ANPC au raportat că au aplicat alte 10 amenzi contravenționale în valoare de 195.000 lei, la care s-a adăugat și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.

Dintre cele mai importante abateri constatate în timpul verificărilor, au fost:

  • nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021 începând cu 01.11.2021
  • furnizarea de energie electrică, fără licență
  • nerespectarea termenului de facturare și facturarea coasată pe două luni
  • informările privind compensarea facturilor de energie electrica și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea
  • contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate
  • practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative.

ENEL, amenzi de 400.000 de lei

Enel nu a aplicat nicio măsură din cele prevăzute de lege, respectiv legea plafonării sau cea a compensației, arată oficialii ANRE.

,,Pentru faptele săvârşite în domeniul gazelor naturale, societăţile în cauză au fost sancţionate cu amendă contravenţională după cum urmează: Enel Energie – 200.000 lei şi Enel Energie Muntenia – 200.000 lei.

Totodată, au fost dispuse măsuri pentru restabilirea legalităţii în sensul facturării consumului de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021 şi aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia.”, se arată în comunicatul ANRE.

Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Oleg Chiseliov: “Putinismul îmbină doctrina naționalistă și imperialismul rus”

Oleg Chiseliov are 17 ani.  Elev în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chișinău, Republica Moldova, e un unionist convins și...

Manifest pentru un mod de viață

Studii medicale recente arată două lucruri importante pentru sănătatea ființei umane: stresul și obezitatea fac ravagii în societățile dezvoltate economic. Din aceste două suferințe,...
Ultima oră
Pe aceeași temă