6.5 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăEconomieEconomie internăMinistrul Agriculturii a demisionat, problemele continuă

Ministrul Agriculturii a demisionat, problemele continuă

Ministrul Agriculturii a demisionat, problemele continuă însă în acest sector vital pentru econonomia și pentru populația României.

Acum o săptămână, Adrian Oros și-a dat demisia din funcția de ministru al Agriculturii în guvernul Orban. Au existat speculații că Oros face parte din echipa Orban – adversarul premierului, ceea ce i-a impus demisia. Dar Oros a spus că demisionează întrucât Guvernul n-a obținut bani pentru agricultură prin PNRR.

Separat, surse de la Bruxelles confirmau că, pentru România, componenta pentru irigații din PNRR este respinsă de Comisia Europeană. Problemele irigațiilor sunt cronice în România iar șansa de a le rezolva prin PNRR pare a fi fost ratată.

Presa locală din județele Moldovei semnalează în mod repetat asemenea probleme. De exemplu, în județul Galați, timp de aproape o lună, o comisie constituită în baza unui ordin al prefectului a verificat infrastructura de îmbunătățiri funciare aflată în exploatarea Federației de Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI) Câmpia Covurlui.

„Din comisie au făcut parte, evident, reprezentanți ai Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare (IF) Galați, dar și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului în Construcții și ai Fiscului județean”, precizează site-ul https://www.faramogul.ro.

Comisia a identificat mai multe probleme in activitatea FOUAI, unele chiar serioase. „Se vorbește de construcții ilegale, de furturi de energie electrică, nerespectarea regulilor de exploatație și multe alte jocuri de societate perversă, de-a lungul și de-a latul exploatației funciare, care ține de la Vânători la Matca”, indică sursa citată. Potrivit aceluiași site, „nu se aude că ar fi vreo monitorizare a măsurilor de corectare a erorilor și anomaliilor constatate. Se pare că influența fostului director al instituției Petru Bărceanu încă este foarte puternică, atât la nivelul Prefecturii Galați cât și la ANIF București sau Galați”.

Ministrul Agriculturii a demisionat, problemele continuă

Localnicii susțin că, în proiectele PNDR recepționate în anul 2015, cele de la Negrea, Lozova și Schela, reparațiile la instalații au fost realizate parțial, fiind instalate doar componentele vizibile la suprafață (gurile de hidranți). În schimb, conductele metalice ce deserveau OUAI – urile ar fi fost vândute ilegal la fier vechi. Ele nu au fost înlocuite cu altele noi.

Acesta e contextul în care Ministerul Agriculturii a emis Ordinul 312 / 2020. Ordinul a fost semnat de secretarul de stat George Scarlat. Ordinul solicita retragerea dreptului de folosință gratuită constituit in favoarea FOUAI Câmpia Covurlui, a bunurilor din infrastructura de îmbunătățiri funciare aflate în administrarea ANIF. La scurt timp după aceea, în ianuarie 2021, George Scarlat a fost eliberat la cerere din funcția de secretar de stat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un...

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe ministrul de Interne al Spaniei

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 30 martie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de interne al Regatului Spaniei, Fernando Grande-Marlaska Gómez, aflat...
Ultima oră
Pe aceeași temă