24.4 C
Bucharest
Friday, 22 September 2023
HomeEconomieCriza EnergeticăPreţul gazelor naturale în Europa scade în urma reducerii cererii. Nu și...

Preţul gazelor naturale în Europa scade în urma reducerii cererii. Nu și în România încă

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut marţi, extinzând pierderile din ultimele patru săptămâni, deoarece cererea în regiune rămâne la un nivel redus, în pofida indiciilor care arată progrese în refacerea stocurilor înaintea viitoarei ierni, transmite Bloomberg.

Traderii urmăresc cu atenţie indiciile privind majorarea cererii de gaze în industrie, după ce preţurile au scăzut cu aproximativ 50% de la începutul anului. Deşi Europa a cumpărat masiv gaze naturale lichefiate (GNL) după reducerea livrărilor de gaze ruseşti, numărul vapoarelor care transportă GNL şi au stat pe mare peste 20 de zile a ajuns la 34 în ultimele zile, arată datele Bloomberg.

Europa “a salvat într-un fel această iarnă” deoarece vremea a fost blândă, iar cererea din China pentru GNL a fost slabă, din cauza restricţiilor. Dar va dura această situaţie?”, se întreabă Anton van Heesewijk, de la Jera Global Markets, care avertizează că va urma o perioadă de incertitudini.

Capacităţile de stocare a gazelor în Europa sunt acum pline în proporţie de aproape 60%, mult peste din media din ultimii cinci ani. Gigantul energetic BP Plc a estimat marţi că preţul gazelor în Europa şi preţul GNL în Asia va fi sprijinit de eforturile de refacere a stocurilor de gaze, şi de redresarea cererii din China.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Colegul s-a uitat în sus, și-a făcut cruce și a căzut lat

Florin Gabriel Bădeanu, unul dintre muncitorii răniți în explozia de pe șantierul autostrăzii Moldova a povestit cum s-a petrecut întregul accident: "În faţa...

Un copil de grădiniță a murit după o supradoză de Fentanil

Autorităţile au descoperit o trapă în podea conţinând droguri, inclusiv Fentanil, în interiorul unei grădiniţe din Bronx unde un băieţel de un an...

Windows 11 va primi un update major, pe 26 septembrie. Modificări importante pentru utilizatori

Update-ul Windows 11 23H2 va fi disponibil începând cu 26 septembrie, a anunţat Microsoft în cadrul evenimentului Surface de joi seara.Acesta include o...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies