15.2 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăEconomie4 schimbări pe piața imobiliară preconizate pentru 2019

4 schimbări pe piața imobiliară preconizate pentru 2019

 

Specialiștii în imobiliare anticipează o serie de schimbări în piața imobiliară din România, o parte determinate de contextul intern, iar altă parte de cel extern. Chiar dacă nu planifici să cumperi sau să vinzi o locuință, acest lucru nu înseamnă că schimbările de pe piața imobiliară nu te pot afecta – în special cele majore se perpetuează rapid în alte sectoare ale economiei. Atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, verificarea tendințelor din domeniul imobiliar și corelarea bugetului de cheltuieli cu acestea este o practică bună. Iată câteva din schimbările pe care probabil le vom putea observa pe piața imobiliară în timpul anului 2019:

 

1. Mai multă precauție în investițiile pentru proiecte imobiliare majore

 

Specialiștii din imobiliare avertizează că investitorii nu se grăbesc să sprijine proiecte imobiliare majore, în ciuda faptului că pe piața românească încă este loc de creștere, din moment ce prețurile nu au revenit la nivelul anterior crizei economice din 2008. „Investitorii devin mai precauți, iar investițiile și preferințele de dezvoltare sunt determinate  din ce în ce mai mult de elemente fundamentale în imobiliare, cum ar fi prospectele de creștere economică”, explică Francesca Postolache, Assurance Partner, citată de Business Review.

Pe de altă parte, investitorii europeni sunt mult mai deschiși către ideea alternativelor. Dacă în 2015, doar 28% luau în considerare să investească în proiecte alternative de imobiliare, în acest an procentul celor interesați a ajuns la 69%, potrivit unui raport PwC privind piața imobiliară europeană în 2019.

 

2. Mai puține achiziții de locuințe

 

Una din măsurile din 2018 care vor influența piața imobiliară în acest an este scăderea pragului de îndatorare pentru accesarea creditelor. Pentru creditele în lei, pragul maxim este de 40%, iar pentru cele în euro este 20%, raportat la venitul net al unei persoane. Practic, mai puțini români care au venituri mici și medii își vor permite achiziționarea unei locuințe. Acesta este unul din principalele motive pentru care specialiștii în domeniu deja discută despre un număr mai mic al tranzacțiilor imobiliare în 2019. Rămâne de observat care va fi efectul schimbării cererii asupra prețurilor din domeniu, opiniile specialiștilor fiind împărțite.

 

3. Clădiri de birouri cu mai multe facilități

 

Pe fondul crizei forței de muncă, unii dezvoltatori imobiliari au venit cu soluții la dificultatea companiilor de a atrage angajați cu experiență și specialiști. Facilitățile de la birou pot influența un candidat să aleagă o companie în detrimentul alteia, așa că acestea au devenit importante pentru succesul companiilor pe termen mediu și lung.

Un exemplu de companie imobiliară din România care s-a adaptat la cerințele pieței este Genesis Property, condusă de omul de afaceri Liviu Tudor. Aceasta a dotat West Gate Business District cu spații verzi extinse, piscină exterioară, cafenea și restaurant, teren de tenis, sală de fitness, curățătorie și spălătorie de mașini, iar în planurile de viitor sunt și spații de co-working, a căror popularitate este în creștere.

 

4. Creșterea nivelului de incertitudine

 

Atât în România, cât și în întreaga Europă, incertitudinea este în creștere. Pe de o parte, avem factorul politic. Subiectul Brexit domină analizele imobiliare din Occident, iar în România au loc modificări bruște în cadrul reglementărilor fiscale și economice, ceea ce face predictibilitatea extrem de dificilă. Una din concluziile unui studiu realizat de Urban Land Institute este că singura certitudine în 2019 este incertitudinea. Pe lângă factorii deja menționați, specialiștii au identificat un număr ridicat de tendințe care afectează domeniul imobiliar. În acest context, e dificil de spus care dintre acestea vor avea un impact major și care nici măcar nu vor fi resimțite în piață.

Cele mai citite

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă