15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăCulturăMuzeul de Arta din Constanța s-a îmbogățit recent. Ce opere au ajuns...

Muzeul de Arta din Constanța s-a îmbogățit recent. Ce opere au ajuns acolo

 Potrivit autorităților județene, cele patru picturi sunt „Bucătăria Cleopatrei II”, „Nuntă cu pisică neagră”, „Circazieni în peisaj” și „Carnaval folcloric – cortegiul copiilor”. Operele de artă sunt evaluate la aproximativ 50.000 de lei. Tablourile au aparținut artistei plastice, poetei, prozatoarei şi traducatoarei Margareta Sterian. Acestea au făcut parte din colecția privată a pictorului şi criticului de artă Mircea Barzuca.

Donația a fost făcută de Barzuca, moștenitorul testamentar al artistei.

„Patru noi opere semnate de marea artistă, au intrat de astăzi în partimoniul instituției noastre de cultură, pe care îl vor îmbogăți atât din punct de vedere artistic, cât și ca valoare. De altfel, acestă donație a domnului Mircea Barzuca, către Muzeul de Artă Constanța, reprezintă dovada faptului că operele marilor artiști au fost, sunt și vor fi păstrate în cele mai bune condiții de către instituția noastră de cultură. Astfel, publicul se poate bucura de frumusețile acestora, mulți ani de acum înainte, așa cum sperăm că se va întâmpla și cu lucrările din colecția Topalu. Mulțumim domnului Mircea Barzuca pentru gestul neașteptat pe care l-a facut”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Apropiat și moștenitor testamentar al artistei, depozitar al unei arhive imense, Mircea Barzuca a înfiinţat „Fundaţia Margareta Sterian”, iar în colaborare cu Muzeul Literaturii Române, a organizat o expoziţie cu desenele artistei. Tot în memoria artistei, Muzeul Naţional de Artă, decernează premiile „Margareta Sterian”, iar una dintre străzile capitalei României îi poartă numele.

Născută la Buzău, la sfârșitul secolului XIX, artista s-a stins din viaţă la 95 de ani, în 1992. Ulterior, ucenicul acesteia, Mircea Barzuca, s-a luptat peste 20 de ani pentru a-i face cunoscute operele în țară.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Dan Petrescu, despre revenirea la CFR: “Mă simt ca acasă aici, mă motivează totul”

Dan Petrescu, antrenorul legendar care se întoarce pentru al patrulea mandat la conducerea echipei de fotbal CFR Cluj, a subliniat într-o conferință de presă...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...
Ultima oră
Pe aceeași temă