3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăCoronavirusA fost descoperită cea mai periculoasă tulpină Covid! E panică în întreaga...

A fost descoperită cea mai periculoasă tulpină Covid! E panică în întreaga lume

Cea mai periculoasă tulpină Covid, denumită B.1.1.529 și depistată în Africa de Sud, stârnește panică și îngrijorare în întreaga lume. Potrivit specialiștilor, temerile sunt mari deoarece vaccinurile pe care le avem ar putea deveni ineficiente în fața acestei noi amenințări.

Cea mai periculoasă tulpină Covid. Ce știm până acum 

Ne aflăm în valul 4 al pandemiei de Covid, iar valul 5 ne bate la ușă. Austria a impus carantină și vaccinare obligatorie, Germania se pregătește și ea de măsuri dure, iar în întreaga lume se impun din nou restricții. Între timp, campania de vaccinare din România bate pasul pe loc. Se vorbește mult despre doza booster, dar se uită faptul că doar o parte mică a populației a primit rapelul. Iată că în acest context suntem amenințați de o nouă variantă Covid cea mai periculoasă de până acum. 

Cum se numește noua variantă Covid

Noua variantă Covid care a apărut în Africa de Sud a fost denumită B.1.1.529. Este extrem de contagioasă, extrem de periculoasă, se răspândește cu o rapiditate care i-a luat pe toți specialiștii prin surprindere și amenință statele din întreaga lume. Din acest motiv, multe țări au luat măsuri și au impus restricții. Israelul, de exemplu, a plasat Africa de Sud și alte câteva țări vecine în zona roșie de risc epidemiologic și interzice cetățenilor să călătorească în aceste zone sau să vină din aceste zone. 

Unde a apărut cea mai periculoasă tulpină Covid, B.1.1.529 

B.1.1.529 a  fost depistată recent în Africa de Sud și a făcut deja primele victime în rândul tinerilor. Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă din Africa de Sud s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie a țării, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă și în celelalte opt provincii ale ţării. 

Noua variantă a fost identificată după un val de îmbolnăviri înregistrate în Gauteng, o zonă urbană care cuprinde Pretoria și Johannesburg. Inițial, s-a presupus că noile cazuri, având ca focar o universitate, se datorează unei creșteri a numărului de persoane care socializează. Cu toate acestea, în această săptămână, varianta a fost identificată ca fiind, de fapt, cauza potențială a acestei creșteri. 90 la sută din cazurile din ultimele săptămâni prezentau această variantă, scrie The Guardian.

La nivel național, numărul zilnic de infecții din Africa de Sud ajunsese miercuri la 1.200, în creștere de la 106, la începutul lunii.

Cât de periculoasă este noua tulpină

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, au anunțat joi oamenii de ştiinţă sud-africani. Ei au dovezi că noua mutație Covid ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia. Cu alte cuvinte, această nouă tulpină are mutații ce ar putea s-o facă rezistentă la vaccinurile anti Covid. Mai mult, și persoanele care au trecut prin boală și au anticorpi ar putea să se îmbolnăvească grav, iar viața lor să fie în pericol. 

Prin urmare, vineri, o echipă de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se întâlnesc cu oficiali sud-africani din domeniul sănătății pentru a evalua situația din această țară.

Noua tulpină, care a fost identificată marți, prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate joi de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă. 

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că „monitorizează îndeaproape” varianta raportată și este așteptată vineri o reuniune tehnică pentru a stabili dacă B.1.1.529 ar trebui să fie desemnată drept variantă de „interes” sau de „îngrijorare”, scrie, la rândul său, The Guardian.

Cele mai citite

Scandal juridic între grupul ABBA și trupa Abba Mania

Super grupul pop suedez ABBA a intentat vineri un proces pentru a împiedica trupa britanică de cover-uri cunoscută sub numele de Abba Mania să...

Bilanț COVID, 4 decembrie: Numărul infectărilor și cel al deceselor au scăzut

Bilanț COVID, 4 decembrie: 1.490 de cazuri noi de infectare cu Sars COV 2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au...

Doi turiști ucraineni atacați de urs lângă Peleș

Doi turiști ucraineni au fost atacați sâmbătă de un urs la Sinaia, în zona castelului Peleș, potrivit informațiilor G4Media.ro. Potrivit ISU Prahova, două persoane din...
Ultima oră
Pe aceeași temă