25.3 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Sărbătorile, stres la locul de muncă?

Sărbătorile, stres la locul de muncă?

Finalul de an reprezintă o oportunitate semnificativă pentru a vedea cât de organizaţi am fost în restul anului şi dacă acum suntem copleşiţi de prea multe sarcini. În aceste condiţii, este indicat să ne ierarhizăm activităţile şi să le îndeplinim astfel încât să nu fim nevoiţi să le amânăm pentru următorul an. Eventual, putem apela la colegi pentru a ne sprijini.

Ultimele săptămâni din an petrecute la locul de muncă sunt marcate de stresul cauzat de sărbători, o perioadă care ar trebui să fie liniştită şi fără probleme care să ne afecteze activitatea la birou. Claudia Indreica, managing partner la Psihoselect, remarcă faptul că din cauza acestei agitaţii reuşim să facem şi mai puţin din ceea ce ne-am propus pentru final de an. „Soluţia cea mai bună este organizarea lucrurilor pe care le avem de făcut, şi la muncă, şi acasă, prioritizarea lor şi realizarea sarcinilor importante. Acest lucru ne dă sentimentul de control a situaţiei şi totodată de confort”, specifică Indreica. În plus, dacă ajungem în momentul în care nu putem îndeplini sarcinile primite, a cere sprijin nu este de neglijat. „Dacă simţim că nu reuşm să facem totul, putem cere ajutorul celor din jur ori să ne detaşăm de lucrurile pe care nu am reuşit să le facem”, completează specialista.

Ideal este ca perioada premergătoare sărbătorilor să nu fie un acumulator de stres. Din acest motiv, anticiparea acestui moment poate fi realizată încă din timpul anului. Spre exemplu, dacă, la final de an, avem de realizat un bilanţ, bazat pe cifrele din întreg anul, activitatea ar fi facilitată, în condiţiile în care am pregătit această sarcină pas cu pas în fiecare lună. „Pentru a nu fi luaţi prin surprindere şi pentru a nu fi copleşiţi de volumul de muncă, este bine să rezolvăm din timp lucrările, rapoartele, tot ce ştim că trebuie să încheiem până la sfârşitul anului”, recomandă Valeria Baciu, consilier în carieră GCDF (Global Career Development Facilitator). Baciu menţionează faptul că, în condiţiile în care există o bună planificare a muncii şi a termenelor-limită, care trebuie întotdeauna respectată, nu ar trebui să existe factori de stres în prag de concediu. „Ideea este să nu laşi lucruri neterminate pe ultima sută de metri, mai ales în cazul concediului de iarnă, înainte de sfârşitul anului, când trebuie întocmite diferite rapoarte şi situaţii pentru tot anul în curs”, adaugă Baciu. Singura ocazie care nu poate fi controlată este atunci când apar noi solicitări, cu sarcini de lucru neprevăzute, pentru realizarea unor noi proiecte.

Bilanţ personal

Pe de altă parte, sfârşitul ultimei luni din an poate oferi oportunitatea autonalizării, a „întocmirii” unui bilanţ care să sintetizeze activitatea noastră din ultimul an, cu stabilirea de noi obiective care să îmbunătăţească situaţia actuală. Valeria Baciu spune că perioada pe care o parcurgem „ar trebui să fie o săptămână în care să avem răgazul să analizăm anul ce tocmai trece din punct de vedere profesional: ce realizări am avut, ce eşecuri şi, mai ales, cauzele care au stat la baza lor”. Mai mult, Baciu consideră că ar trebui să ne găsim timpul în care să ne uităm în urmă şi să punem în balanţă realizările, să vedem dacă motivaţia a rămas la fel de puternică şi dacă nu cumva frustrările la locul de muncă ne copleşesc. „O analiză a sinelui din punct de vedere profesional trebuie să fie obiectivă, o judecată justă. Am putea să ne răspundem singuri la întrebările: «îmi este bine la locul de muncă?»; «mă simt împlinit?»; «rămân?»; «plec?»”, completează consiliera în carieră.

Cornelia C. (28 de ani) mărturiseşte că la final de an nu vrea să mai înceapă noi proiecte. „În primii mei ani de activitate, se întâmpla să iniţiez şi să propun noi proiecte în luna decembrie. Am constatat că la începutul următorului an, ideile mele nu mai erau la fel de consistente, mai ales că veneam din concediu cu noi energii pe care le transpuneam în noi proiecte”, precizează Cornelia, care lucrează într-un departament de marketing. „Astfel, de ceva timp, îmi propun să nu mai vin cu astfel de iniţiative. Pur şi simplu, mă ocup de activităţile normale, îmi respect sarcinile deja cunoscute şi aştept cu speranţă noul an”, completează tânăra.

„Atenţii” pentru colegi şi colaboratori

Perioada apropierii sărbătorilor este o ocazie potrivită pentru a ne surprinde într-un mod plăcut colegii şi chiar colaboratorii sau partenerii. Dacă nu am reuşit să facem acest lucru în restul anului, în luna decembrie putem da curs unor astfel de gesturi. „Ne petrecem majoritatea timpului dintr-o zi împreună cu colegii de la birou. Din acest motiv, este foarte apreciat un gest, când oferim un mic cadou colegilor. Cadourile cele mai impresionante sunt cele în care ne-am implicat emoţional”, specifică Claudia Indreica. „Când vezi că eşti apreciat de cineva, tinzi să colaborezi mai mult cu persoana respectivă şi ai tendinţa să repeţi comportamentul apreciat. Aceste două lucruri duc la o mai bună şi armonioasă relaţie între colegii de lucru şi implicit la rezultate mai bune la proiectele la care lucrează împreună”, explică Indreica motivele principale.

În plus, Valeria Baciu consideră că „micile atenţii” fac foarte bine climatului de lucru. „Când spun «atenţii», mă refer chiar şi la cadouri sub forma unor gânduri exprimate în prag de sărbătoare, verbal sau scris. Dincolo de încrederea şi respectul pe care le dovedim în cadrul relaţiilor de muncă, «micile atenţii» umanizează relaţiile profesionale”, precizează Baciu, care sfătuieşte să nu epatăm prin cadouri. „Cadourile trebuie să fie simbolice şi să nu copleşească prin extravaganţă sau buget investit. De fapt, gestul contează, intenţia de a dărui ceva celui de lângă tine. Chiar şi un gând bun aşternut pe un bileţel poate avea acest efect”, adaugă consiliera în carieră.

Mai mult, acest tip de gest poate fi aplicat şi asupra colaboratorilor pe care i-am avut în timpul anului. „Anual, îmi rezerv puţin timp pentru a le mulţumi pentru colaborare partenerilor care m-au sprijinit în activităţile mele. Un email în care-mi scriu gândurile frumoase mă fac să mă simt împlinită, mai ales că sesizez câţi oameni mi-au fost aproape profesional”, ne mărturiseşte Cornelia C.

Continuaţi să vă păstraţi ritmul de lucru. Este bine să faceţi acest lucru, pentru că este o dovadă de profesionalism.

Cele mai citite

Captură de peste 4 milioane euro în portul Constanța. Poliţiştii de frontieră au descoperit 18.000 de parfumuri

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, colaborând cu inspectori de la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa, au descoperit un transport impresionant de...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

Anunț al ANPC cu privirea la achiziționarea jucăriilor pentru copii

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a transmis un mesaj important pe rețelele sociale, sâmbătă, subliniind necesitatea achiziționării jucăriilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă