16.3 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Poliţa obligatorie prinde doar la oraş

Poliţa obligatorie prinde doar la oraş

Aproximativ 85% din totalul poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor au fost vândute în mediul urban, deşi ele au fost concepute ca răspuns la inundaţiile care au afectat mai ales zona rurală.

Vânzările de până acum nu decurg potrivit aşteptărilor, însă mizăm pe un ritm mai alert spre sfârşitul anului. Astfel comentează oficialii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) dinamica vânzărilor de poliţe obligatorii. Potrivit datelor furnizate RL de instituţie până în acest moment, au fost asigurate doar 130.000 de locuinţe adică puţin peste 4% din total. Ceea ce pare însă mai îngrijorător este faptul că poliţele se vând greu în zonele unde ar fi cea mai mare nevoie de ele. Doar 22% din totalul asigurărilor au fost distribuite în zona rurală, în ciuda faptului că pagubele substanţiale provocate de inundaţii la sate au constituit unul dintre motivele introducerii obligativităţii asigurării. Mai mult, din cele 13 companii care constituie PAID, doar trei se dovedesc interesate de vânzarea poliţelor. Este vorba despre Astra Asigurări (care adună mai bine de jumătate din vânzări), Generali şi Groupama. Vânzările celorlalte companii sunt nesemnificative, potrivit datelor furnizate de PAID. Totuşi, potrivit reprezentanţilor Pool-ului există şi semne bune în contextul în care ritmul mediu zilnic de vânzări s-a dublat comparativ cu primele luni de la introducerea obligativităţii, ajungând la 2.000 de poliţe pe zi.

Stimul pentru poliţele facultative

„La 4 poliţe de asigurare obligatorie, se vinde şi una facultativă”, spune Marius Bulugea, preşedintele PAID. Asigurătorii au venit astfel în întâmpinarea clienţilor, adaptând produsele şi riscurile cuprinse în poliţe la necesităţile acestora, inclusiv în funcţie de amplasarea geografică şi de expunerea acestora la risc. Totodată, vânzarea de poliţe AOL este susţinută şi de către agenţii societăţilor de asigurare care nu sunt membre ale PAID. „Agenţii autorizaţi au dreptul să încheie contracte şi cu alte companii pentru produse diferite de asigurare”, completează Directorul PAID. Obiectivul PAID pentru primele şase luni de funcţionare a sistemului, adică până la data de 15 ianuarie 2011, este de 250.000 de poliţe, ceea ce ar presupune un ritm mediu de vânzare a poliţelor de asigurare obligatorie de 3.500-4.000 de poliţe pe zi. În România există 8,3 milioane de locuinţe asigurabile, proprietarii acestora fiind obligaţi să încheie o asigurare obligatorie pentru riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, până la 15 ianuarie 2011. Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei se încheie în baza plăţii unei prime de asigurare pentru o perioadă de 12 luni. Data începerii şi data încheierii valabilităţii contractului sunt precizate în PAD. Toţi cei 13 asiguratori autorizaţi să încheie aceste asigurări au oferte standard, preţul asigurării şi suma asigurată fiind aceleaşi la toate companiile. 

25% dintre locuinţele de la sate au fost asigurate împotriva dezastrelor, în ciuda faptului că poliţele sunt obligatorii prin lege.

Cele mai citite

Consiliul de Securitate ONU se reunește de urgență după bombardamentul israelian de la Rafah

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență, în ziua de 28 mai 2024, în care va discuta atacul aerian executat...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

VIDEO Sebastian Burduja lansează un cântec împotriva lui Nicușor Dan: “Văd ruine când scot capul pe geam și Bucureștiul cum se spală în lighean”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, a plasat pe internet un cântec care-l critică pe actualul primar general, Nicușor...
Ultima oră
Pe aceeași temă