29.2 C
București
luni, 8 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Piperea: "Clienţii BCR nu vor plăti cheltuielile de judecată"

Piperea: „Clienţii BCR nu vor plăti cheltuielile de judecată”

Tribunalul Bucureşti a decis să respingă cererea clienţilor nemulţumiţi ai BCR de a li se suspenda plata ratelor. Avocatul reclamanţilor spune că decizia nu are nici o legătură cu fondul procesului.

Clienţii nemulţumiţi ai BCR vor avea obligaţia de a plăti ratele şi pe durata procesului intentat băncii şi, mai mult, vor achita cheltuieli de judecată în valoare de 100.000 de lei. „Procesul va continua. De altfel decizia Tribunalului Bucureşti de a respinge cererea de suspendare a plăţii ratelor nu afectează în nici un fel fondul procesului. Este doar o ordonanţă preşidenţială”, spune Gheorghe Piperea, avocatul clienţilor. Pe fond, clienţii BCR”, susţin eliminarea anumitor clauze din contractul de credit ca fiind abuzive.

„Clauzele sunt abuzive pentru că nu au fost negociate şi, nefiind negociate, avan¬tajează, în mod evident, băncile”, mai spune avocatul. Piperea spune că decizia instanţei bucureştene nu va funcţiona ca precedent şi nici nu va afecta demersurile făcute de alte grupuri de clienţi nemulţumiţi.

În România există deja câteva decizii definitive care atestă ca abuzive diverse clauze din contractele de credit. Inclusiv BCR a pierdut un astfel de proces, la Ploieşti.

Mega onorariu pentru avocaţii BCR. Clienţii nu au bani de rate

Cei 100.000 de lei cheltuieli de judecată reprezintă onorariul plătit de BCR avocaţilor săi adică Nestor Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen (NNDKP), cea mai mare casă de avocatură din România, dar şi cea mai scumpă.

Cei 25 de mii de euro reprezintă o sumă cu mult peste media onorariilor obţinute de avocaţi în astfel de procese, iar partea reclamantă va face toate demersurile pentru a nu o achita.

Având în vedere că procesul este în solidar, oricare dintre cei 88 de clienţi nemulţumiţi ai BCR ar putea fi executaţi silit pentru ca banca să îşi recupereze cheltuielile de judecată. „Vreau să menţionez că voi solicita, fără a percepe un onorariu suplimentar, suspendarea executării silite pentru cheltuielile de judecată. Voi depune eu garanţia de 10%, adică 10.000 de lei, şi voi încerca să obţin chiar anularea plăţii cheltuielilor”, anunţă Gheorghe Piperea. De partea clienţilor, problema devine din ce în ce mai serioasă.

„Aceşti oameni au solicitat suspendarea plăţii ratelor la credite, până la soluţia definitivă şi irevocabilă a instanţei în procesul de fond, pentru că nu au bani să mai plătească (mulţi sunt bugetari care au suferit reduceri salariale). Decizia instanţei nu numai că a anulat cererea acestor oameni (aflaţi în imposibilitate de plată), dar, în plus, a mai adăugat un bir pe capul lor”, spune Violeta Vasilioglu, liderul grupului de clienţi nemulţumiţi ai BCR.

Şi clienţii Volksbank au pierdut

O decizie similară a unei instanţe de judecată a afectat şi un grup de 700 de clienţi nemulţumiţi de Volksbank. Ei au solicitat, de asemenea, suspendarea plăţii ratelor pe perioada desfăşurării procesului în care cer anularea unor clauze considerate abuzive. Anterior deciziei legate de Volksbank,Tribunalul Bucureşti a respins cererea unui alt grup de clienţi nemulţumiţi de BCR.

Cele mai citite

Primarul din Costinești, ales la o diferență de 12 voturi

Dumitru Jeanu, candidatul Partidului Social Democrat, a câștigat alegerile pentru Primăria Costinești, devansându-l pe principalul său contracandidat, Gheorghe Mechenici de la PNL, cu doar...

Brad Pitt va juca rolul unui pilot de Formula 1. Producător este Lewis Hamilton

Brad Pitt se pregătește pentru o revenire spectaculoasă pe marile ecrane, interpretând rolul principal într-un film care explorează lumea captivantă și plină de adrenalină...

2024, pe cale de a deveni cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. Atenționarea meteorologilor

Luna iunie a acestui an a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, a anunțat luni serviciul Uniunii Europene de monitorizare a schimbărilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă