22.9 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăEconomieAutoVânzările de mașini electrice se prăbușesc în Germania

Vânzările de mașini electrice se prăbușesc în Germania

Pe piața auto din Germania, electricele pierd teren, dar cresc în popularitate cele diesel și hibrid

Statisticile din prima jumătate de an, arată un tablou neașteptat, cu o piață redresată la nivel general, dar cu o scădere accentuată a vânzărilor la mașini electrice. Vorbim despre un procent de 16,4 %, în contextul în care întreaga piață auto a înregistrat o creștere de 5,4%. Așadar, vânzările de maşini electrice şi-au accentuat ritmul de scădere, chiar şi pe fondul unei creşteri semnificative a pieţei.

Cea mai mare scădere de vânzări în Germania a fost la Tesla, cu -41,6%, în prima jumătate a anului, față de aceeași perioadă a anului trecut. În 6 luni, Tesla a reușit să vândă în Germania doar 21.249 automobile.

De cealaltă parte, cea mai mare creştere de vânzări la maşini electrice a înregistrat-o BYD, cu +427,2%, însă în cifre absolute, abia se lansează, pentru că a vândut în Germania 1.202 maşini electrice în 6 luni.

Cine ia locul maşinilor electrice pe piaţă, dacă acestea îşi reduc cota, deși piața vânzărilor e în creștere? Răspunsul este legat de maşinile diesel şi hibrid, care au înregistrat creşteri substanţiale, mai mari decât piaţa.

La nivelul primei jumătăţi de an 2024, vânzările maşinilor diesel au crescut cu 8,9%, pe fundalul creşterii generale de 5,4% a pieţei. Cât despre maşinile hibrid obişnuite, au înregistrat o creştere de +12,5%, iar cele plug-in hibride,creştere de +13,3%.

Explicaţia creşterii vânzărilor de diesel e simplă, spun specialiștii. Mulţi producători au readus în oferta lor din Germania mai multe motorizări diesel, iar asta a dus la o creştere generală de +11% pentru VW, +24,9% pentru Skoda, +40,6% pentru Peugeot sau +59,8% pentru Citroen. Curios este că, între mărcile premium germane, BMW a crescut cu 2,7%, dar Audi și Mercedes au scăzut cu -17,1%, respectiv -12,7%.

Explicaţia creşterilor de plug-in hibride vine din faptul că mulţi producători aleg această formulă pentru noile modele de performanţă.

Biroul de statistici din Germania consideră îngrijorătoare tendinţa scăderii vânzărilor de modele electrice şi creșterea vânzărilor celor cu combustie şi hibride. Și asta, pentru că s-a constatat o creştere de +3,8% a mediei de emisii CO2 la maşini vândute în iunie şi 1,9% la nivelul primei jumătăţi de an .

Dana Macsim
Dana Macsimhttp://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă