32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Orientare sexuala, HIV/SIDA sau predispozitie genetica pentru boli

Orientare sexuala, HIV/SIDA sau predispozitie genetica pentru boli

Noi forme de discriminare
Noul Raport Global, privind discriminarea la locul de munca in 2007, lansat pe 10 mai a.c., la Bruxelles, de Biroul International al Muncii, semnaleaza aparitia unor noi forme de diferentieri  pe criterii de varsta, stil de viata nesanatos, orientare sexuala, HIV/SIDA sau predispozitie genetica pentru anumite boli.

In pofida unor eforturi importante de combatere a discriminarii, inegalitatile de salarizare si acces la locuri de munca decente persista. Totusi, componenta cea mai importanta a discriminarii la locul de munca ramane si in acest an cea legata de salarizarea femeilor si barbatilor. In toate statele membre ale Uniunii Europene castigul brut pe ora obtinut de femei este cu 15% mai mic decat al barbatilor la nivelul intreprinderilor – se arata in raport. Femeile reprezinta inca o minoritate distincta pe pozitiile de conducere in sectoarele privat, administratie publica si legislativ din intreaga lume, doar 28,3% de asemenea posturi-cheie fiind detinute  de acestea. In pofida unor progrese inregistrate in privinta statutului femeilor pe piata muncii, discriminarea cauzata de graviditate si statutul familial pare a fi in crestere in anumite tari, in timp ce discriminarea la salarizare ramane o problema actuala peste tot in lume, a declarat  reprezentantul BIM in Romania, Cristina Mihes. Aceasta a precizat ca politicile familiale "prietenoase" care acorda atentie nevoilor femeilor si barbatilor pot reduce tensiunile din viata familiala si profesionala. Raportul mentioneaza o serie de progrese inregistrate pe plan legislativ si institutional in statele membre, ilustrate prin dispozitiile antidiscriminatorii introduse in codurile sau legislatiile muncii recent adoptate sau reformate la nivel national. De asemenea, citeaza noi initiative la nivel international, precum Codul de practica al Organizatiei Internationale a Muncii privind HIV/SIDA la locul de munca. Documentul arata ca marea majoritate a celor 180 de state membre au ratificat conventiile OIM privind plata egala pentru munca de valoare egala (Conventia OIM nr. 100) si, respectiv, nediscriminarea la angajare si profesie (Conventia OIM nr. 111)
Un Ghid de practica privind HIV/SIDA la locul de munca – versiunea in limba romana – a fost lansat marti de reprezentantul BIM in Romania, Cristina Mihes. Domnia sa a precizat ca legea singura nu a condus la eliminarea discriminarii la locul de munca. Dar nici crearea formala a unor organisme specializate in promovara egalitatii de sanse.

Cristina Mihes este reprezentantul BIM in Romania

Imaginea globala a luptei impotriva discriminarii ne arata un amestec de progrese majore si esecuri."
Raport BIM

ARGUMENT
» Masuri
Atunci cand politicile antidiscriminatorii opereaza in tandem cu politici eficiente pe piata muncii, sansele de acces la joburi mai multe si de mai buna calitate sunt mai mari. Masurile active de ocupare pot creste adaptabilitatea pe piata muncii a persoanelor vulnerabile sau dezavantajate.

» Sprijin
Integrarea economica regionala si acordurile de liber schimb pot contribui la eliminarea discriminarii daca preocuparile in acest sens sunt mai consistente.

Cele mai citite

Robert Cazanciuc a lansat o carte despre Constituție pentru copii și tineri

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc şi-a exprimat speranţa, sâmbătă, la lansarea volumului său "Constituţia pentru copii şi tineri… de toate vârstele", că acesta va crea...

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...

Netanyahu e neschimbat: Încheierea războiului doar dacă Hamas va fi distrusă

Condiţiile pentru ajungerea la o ''încetare a focului permanentă'' în Fâşia Gaza nu s-au schimbat şi ele includ ''distrugerea'' Hamas şi ''eliberarea tuturor ostaticilor''...
Ultima oră
Pe aceeași temă