14.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Evaluarea şi obiectivele

Evaluarea şi obiectivele

Una dintre cele mai importante zone în care noul Cod al Muncii include prevederi este cea legată de modalitatea de evaluare a performanţei angajaţilor.

Introducerea obiectivelor de performanţă individuală şi a criteriilor de evaluare a activităţii angajaţilor sunt cele mai semnificative modificări aduse legii 53/2003. În primul rând, acestea au o importanţă majoră pentru luarea deciziilor cu privire la concedierile individuale, cât şi colective. Apoi, în măsura în care sunt implementate corect, obiectivele de performanţă individuală şi criteriile de evaluare a activităţii contribuie la îmbunătăţirea calităţii muncii depuse de către salariat şi, implicit, la creşterea gradului de perfecţionare.

Pe scurt, modificările cu privire la acest subiect se concretizează în următoarele aspecte:

1. Contractul individual de muncă trebuie să conţină criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariatului. Este foarte important ca persoana vizată să fie informată la angajare sau chiar din faza de recrutare, cu privire la criteriile de evaluare stabilite.

2. Introducerea criteriilor de evaluare în cuprinsul contractului individual de muncă face mai dificil procesul de evaluare, pentru că orice modificare adusă acestora va genera în mod obligatoriu un act adiţional la contractul de muncă al angajatului. Această modificare implică automat şi necesitatea unui acord din partea angajatului.

3. O altă modificare importantă este cea legată de stabilirea de către angajator a obiectivelor de performanţă, cu impact asupra concedierilor colective. Astfel, în cazul disponibilizărilor colective, criteriile cu caracter social, care până de curând prevalau ca însemnătate la stabilirea ordinii de prioritate la concediere, vor fi luate în considerare pentru departajarea angajaţilor de pe plan secund.

Criteriul principal va fi reprezentat de gradul de îndeplinire a obiectivelor individuale de performanţă. Concedierea salariatului, în cazul în care acesta nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului. Dacă reglementările menţionate sunt implementate respectând criteriile de management şi de etică profesională, pot avea ca rezultat motivarea angajatului spre autoperfecţionare.

IRINA RADU este Team leader customer service Smartree

Cele mai citite

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă