În momentul în care eลti arondat unui fond de pensii ลฃi se reลฃin lunar un comision de subscriere (2,5% din orice sumฤ nouฤ adusฤ în fond) ลi unul de administrare (0,05% pe lunฤ din activul net acumulat-comision ce se “îngreuneazฤ” pe mฤsurฤ ce contribuลฃiile în fond cresc în timp ca valoare). Per total, uลor peste 3,1% este handicapul fondului de pensii facultativ (am construit exemplul pornind de la un fond de pensii facultativ pentru cฤ la cele obligatorii nu prea existฤ alternativฤ dacฤ ai ales/ai fost deja alocat unuia).
Competiลฃie în zona monetarฤ
Ce avantaje competitive au fondurile faลฃฤ de simplu deponent? Au acces la titlurile de stat, unde valoarea nominalฤ cam exclude acumularea lunarฤ din partea unui mic jucฤtor (10.000 lei). Asta înseamnฤ cฤ nu mai plฤtesc impozitul pe dobândฤ, ca la orice titlu de stat. Cu alte cuvinte, au un radament cu 0,16% mai mare la orice procent de dobândฤ. Dacฤ deponentul ลi fondul de pensii ar primi fiecare o dobândฤ de 7%, una la depozitul la termen, alta pentru un certificat de trezorie, fondul de pensii ar primi în final cu 1,12% mai mult (7 x 0,16%). Certificatele de trezorerie au însฤ dobânzi uลor mai mari decât depozitele uzuale, cu 1-2%, în funcลฃie de banca unde economiseลti. Sฤ presupunem un plus de 1,5% la dobândฤ care face ca în final, avantajul competitiv al fondurilor de pensii în faลฃa deponentului simplu sฤ fie de aproximativ 2,6% (1,12% + 1,5%). Ce procent din activul fondurilor merge în astfel de instrumente? Incluzând ลi obligaลฃiunile municipale care au acelaลi regim fiscal ลi randamene asemฤnฤtoare, aproximativ 70% (67% sunt ttitlurile de stat). Trâgând linie, din acest plasament, fondul de pensii obลฃine un avantaj competitiv egal cu 1,8% (0,7 x 2,6%) la nivelul întregului portofoliu.
Depozitele bancare reprezintฤ 9% în acest moment în portofoliile fondurilor facultative de pensii, potrivit statisticilor APAPR. Aici nu mai existฤ avantaj competitiv în ceea ce priveลte impozitarea dobânzii, ci doar randamentul în sine (cu sume mai mari îลฃi poลฃi negocia dobânzi mai bune). Sฤ presupunem cฤ un fond obลฃine cu 2-4% mai mult. Aceeaลi situaลฃie în cazul obligaลฃiunilor corporative (5% este media din portofolii)-cu generozitate presupunem cฤ bonusul este în acest caz de 3-5%. Contribuลฃia plusului de randament din obligaลฃiuni este de 0,2% (0,05 x 4%) iar cea din depozite de 0,27% (0,09 x 3%). Tragem acum linie ลi însumฤm plusul de randament al fondului din instrumentele cu venit fix la nivelul întregului portofoliu: 1,8% (din titluri de stat) + 0,27% (din depozite la termen) + 0,2% (din obligaลฃiuni corporative) =2,27%.
Acลฃiunile nu pot face diferenลฃa, ponderea lor e “decorativฤ”
Mai rฤmâne o singurฤ componentฤ în discuลฃie, cea rezultatฤ din investiลฃia la bursฤ. Cum fondurile au mai puลฃin de 15% din active în acลฃiuni contribuลฃia lor nu prea poate face diferenลฃa. Sฤ presupunem însฤ cฤ portofoliul fondului obลฃine un câลtig dublu faลฃฤ de cel al unui mic investitor (mergem pânฤ la acordarea unui avans mediu de 10% pe an pentru componenta bursierฤ din portofoliul acestuia, deci 5% în plus pentru fond). Ponderând aceast câลtig cu cota deลฃinutฤ de acลฃiuni obลฃinem 0,75 (0,15 x 5).
„Bilanลฃ”
Per total, fondul de pensii aduce un randament suplimentar de 3,02%, avantaj anulat însฤ de comisioanele percepute (3,1%-ลi am fฤcut abstracลฃie de comisioanele de tranzacลฃionare introduse recent!). Faptul cฤ am fost foarte generoลi în estimฤri este reliefat de performanลฃele fondurilor facultative de pensii anul trecut: valoarea medie a unitฤลฃii de participare a crescut cu numai 1,6%, de la 13,58 lei la 13,80 lei. Atenลฃie, este vorba de randamente obลฃinute de sumele nete intrate în fond , dupฤ reลฃinerea comisioanelor. Performanลฃele fondurilor pot creลte doar în ipoteza în care randamentele intrumentelor monetare urcฤ spectaculos iar bฤncile/statul oferฤ bonusuri semnificative de dobândฤ la sumele mari atrase. În condiลฃiile unei pieลฃe “liniลtite” ลi pe termen lung, cine economiseลte pe cont propriu poate bate în final fondul de pensii având în plus confortul de a putea dispune de bani când doreลte (într-un fond retragerea prematurฤ e suprataxatฤ).
Cum 0,05% e mai mare decât 2,5%
În extrasul de cont pe care îl primiลฃi de la administratorul fondului de pensii veลฃi observa cฤ sunt evidenลฃiate doar comisioanele de subscriere, nu ลi cele de administrare. Explicaลฃia? Pentru “moralul” viitorului pensionar. Deลi par mici (0,05% pe lunฤ) acestea vor ajunge sฤ cântฤreascฤ mai mult, peste câลฃiva ani, când suma acumulatฤ în fond va creลte. Sฤ presupunem cฤ cineva acumuleazฤ 100 lei pe lunฤ. Pentru primul an, comisioanele de subscriere sunt de 30 lei iar cel de adminstrare aproximativ 7,2 lei. Peste 10 ani, cand a acumulat cel puลฃin 12000 lei, comisioanele de subscriere vor fi tot 30 lei pe an dar cele de administrare vor însuma cel puลฃin 72 lei.